Grejna sezona u Srbiji počinje sutra, kada će u Zaječaru? 1Foto: M.S. / Danas

Grejna sezona u Srbiji zvanično počinje sutra (15. oktobra).  Toplane u Srbiji su spremne, a većina je povećala cene grejanja, čak i do 30 odsto. U Zaječaru nije bilo povećanja cene grejanja, pošto je to urađeno pre par godina, ali iz nadležnog preduzeća ne odgovaraju na naše pozive i pitanje: da li grejna sezona počinje sutra?

Cena grejanja u Zaječaru je od 2022. godine 150 dinara za kvadrat, bez PDV-a, a grejanje za privredu je 25 odsto skuplje.

Od ove godine grejanje u Zaječaru obavlja se iz dve kotlarnice, koje rade drvnu sečku i komprimovani prirodni gas. Dobra stvar što će grejanja biti 24 časa, što ranije nije bila praksa.

Prema rečima odbornika „Zaokreta“, Uglješe Đuričkovića, sutra počinje nova grejna sezona u Zaječaru, a sa njenim početkom postavljaju se i ista pitanja kao što su: „da li će biti redovnog grejanja, da li će sezona početi na vreme i da li će grejanje biti kvalitetno?“.

„Znamo zbog čega se ovakva pitanja i postavljaju. Decenijama ovaj režim razara preduzeće koje pruža uslugu centralnog grejanja, do ivice propasti ga je dovela ova gradska vlast. Isti ljudi su svojim nesposobnim upravljanjem preduzećem doveli su Zaječarce u situaciju da plaćaju najskuplje grejanje u Srbiji, grejanje koje je daleko od kvaliteta koji postoji u drugim gradovima, da se broj korisnika centralnog grejanja svake godine smanjuje, a u poslednje dve decenije prepolovi i na kraju da stanovnici najvećeg naselja u Zaječaru, Kotlujevca strepe da li će im radijatori sutra ujutru biti topli“, ističe Đuričković.

Ističe, da odgovor na poslednje pitanje bi trebalo da da ovaj režim, kao i odgovor na pitanje sa koliko su miliona evra zadužili Zaječarce novim javno privatnim partnerstvom i zašto na početku grejne sezone kotlarnica u Kotlujevcu još uvek nije izgrađena.

„Najvažnije je da građani Kotlujevca imaju od sutra tople radijatore“, poručio je on.

Pokušali smo da kontaktiramo direktora JKSP „Zaječar“, da nam da odgovore na pitanja o grejanju, ali i pored toga što nam je rečeno da će se javiti, do objave teksta, poziv nismo dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari