Prva dama Zimbabvea Grejs Mugabe postala je konkurent Nestlea, budući da lokalnim supermarketima prodaje mleko i sladoled koji su proizvodi njene lične mlekare. Grejs je dugo slovila za nekog ko „muze“ zemlju „za sve pare“.

Međutim, kako kritičari navode, stiče se utisak da je supruga jednog od najozloglašenijih afričkih autokrata Roberta Mugabea rešila da vrati dug zemlji tako što je pokrenula sopstvenu mlekaru. Njeni mlečni proizvodi, koji se mogu naći u lokalnim supermarketima, nose etiketu s natpisom Alfa Omega.

Mugabeova je, naime, pre tri godine imala nesuglasica s Nestleom, pošto je multinacionalan proizvođač hrane prestao da kupuje mleko od njene farme jer mu je pretio bojkot potrošača. Ona je sada postala konkurent moćnom Nestleu, tako što svoje mlečne proizvode prodaje direktno supermarketima, što se na novinarskom sajtu „Novi Zimbabve“ opisuje kao „beskrupulozan izazov“.

„Najveći lanac supermarketa u zemlji je u sredu prodavao mleko sa etiketom „Alfa Omega“, navodi se na sajtu. Na farmi se proizvodi i mleko u prahu, sladoled i drugi proizvodi koji će se uskoro naći na tržištu kojim dominira Nestle.

Grejs, koja je četrdeset godina mlađa od svog supruga, ima reputaciju žene koja ne preza ni od čega. Iako udata, sa Mugabeom je imala dvoje dece dok je bila njegova sekretarica i dok je njegova tadašnja supruga Seli umirala od raka. Za predsednika se udala 1996. kao katolkinja, a mediji lojalni vlastima su ceremoniju nazvali „venčanjem veka“. Lider Mugabea je imao 73 godine kada mu je druga supruga rodila treće dete.

Osim toga, Grejs koja ima 46 godina, često je bila na meti kritika zbog ekstravagantnih kupovina u inostranstvu i posedovanja luksuznih zdanja od koje je jedno poznato kao „Grejslend“. Punila je novine skandalima iz privatnog života i pokrenula je parnicu zbog klevete da je profitirala od „krvavih dijamanata“. Pre tri godine je navodno udarila jednog britanskog foto-reportera i nanele mu posekotine i modrice po licu. I ona je, kao i njen suprug, pod sankcijama EU i SAD.

U intervjuu koji je nedavno dala državnom listu Sandej mejl Grejs je sebe i svog supruga predstavila kao farmere koji poseduju drugu po veličini mlekaru u južnoj Africi u kojoj istovremeno mogu da se muzu 64 krave. Tom prilikom je takođe rekla da poseduju 2.000 grla stoke. Prva dama Zimbabvea, kako je istakla za list, sama kuva i pere i pegla veš. Ustaje u pet ujutru i za doručak jede malo pirinča uz šolju čaja. Takođe je negirala da su Mugabe i ona bogati, te je naglasila da „nemaju mnogo para i da za novac rade.“

Mugabe je za 32 godine koliko je na vlasti optužen za etničko čišćenje, lažiranje izbora i nasilno gušenje protesta. Međutim, Grejs ga je opisala kao „skromnu osobu, koja je sa obe noge na zemlji, brižnu i pažljivu“. Takođe je naglasila da veoma brine za svoj narod. Svoj odnos sa 88-godišnjim suprugom je opisala kao veoma blizak. „Razgovaramo o raznim stvarima. Takođe i vičemo jedno na drugo. To je normalno, mi smo normalni ljudi. Kada ste u vezi, ne možete da kažete da nećete naljutiti voljenu osobu ili ona vas. Lagala bih kada bih rekla da se ne svađamo. Ponekad se i to dešava, a posle toga razgovaramo i rešimo nesuglasice“, kazala je prva dama Zimbabvea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari