U delu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata „Ljubiša Miodragović“, giganta prijepoljske industrije čija je imovina rasprodata posle stečaja, preduzeće „Star Jela“ počelo je proizvodnju ogreva od šumskih ostataka. U hali od 900 kvadratnih metara 16 zaposlenih na najsavremenijoj opremi iz Italije i Nemačke proizvodi četiri tone peleta na sat, 2000 tona mesečno, a u martu, kada proradi i treća presa, dnevno će se odavde isporučivati po 120 tona peleta.


Pelet daje toplotu kao i kvalitetne vrste uglja, a prednost je u tome što je reč o potpuno čistom ogrevu čiji je procenat pepela samo jedan odsto. Kakav će biti kvalitet finalnog proizvoda ne zavisi samo od vrste drveta, već i od postupka sušenja. Za razliku od ostalih fabrika u Srbiji koje koriste rotacione sušare gde se drvene pločice suše na temperaturi od oko 450 stepeni, u prijepoljskoj fabrici su se opredelili za takozvane „trakaste“ sušare u kojima se drvo, odnosno njegovi ostaci suše na temperaturi od oko 120 stepeni. Iako je proces sporiji, pelet koji se dobije na ovaj način je daleko kvalitetniji jer ne dolazi do oštećenja materijala što se dešava pri visokim temperaturama.

Mesečno se ovde može preraditi 4000 kubika drveta. Sirovine stižu iz okolnih četinarskih listopadnih šuma, ali i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Procene govore da u prijepoljskom kraju drveta ima za 15 godina rada ove fabrike. Najveća količina peleta koja se proizvodi u Prijepolju namenjena je italijanskom, dok su manje količine obezbeđene za tržišta u Srbiji i Crnoj Gori. Inače, „Star Jela“ je pionir u proizvodnji biomase u Srbiji. Đorđe Ljujić, vlasnik preduzeća, podigao je fabriku peleta nakon što se 17 godina bavio rezanjem i prometom građe, a 2009. godine kupio je prvu mašinu za drobljenje drveta i postao zastupnik nemačke firme „Heizomat“ u Srbiji i okolnim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari