Greške u brutalnom vaspitavanju dece bile aktuelne i pre 110 godina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ je prepoznao potrebu u vaspitanju roditelja za tu ulogu, nakon što se desio incident brutalnosti majke nad detetom.

Autor teksta u Malom žurnalu ističe da je uveren da nema osobe koja ne misli da je tadašnji metod vaspitavanja dece, okrutnim batinama, pogrešan.

Svestan da će mnogi da negoduju tvrdnju da teba zaštiti decu od roditelja, zbog mišljenja da su roditelji najveći prijatelji detetu, iznosi argumente koji dokazuju da dosta roditelja ne zna svoju decu da vaspita i da ih varvarski zlostavljaju za najsitniju grešku.

Prema njegovim rečima to ne vodi razvoju u dobre građane i često su deca koja svakodnevno dobijaju batine nesposobna i tupa.

„Oni koji tako vaspitaju decu, daju dokaza, da su neinteligentni i da im duševni mrak i neznanje isuviše pritiskaju njihov mozak“, navodi Mali žurnal.

Takva deca, prema njihovim rečima, nisu korisna ni domu u kojem žive.

Sin gospođe Zdravković, kojeg je mučila je postao bogalj, zbog čega je bila sudski procesuirana.

Kao potencijalnu prevenciju ponavljanju takvih slučajeva, pisac je predložio održavanje besplatnih predavanja o roditeljstvu, kao i prijavu bilo kakvog znaka nasilja.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari