Aktuelna evropska komesarka za budžet Dalija Gribauskajte biće prva žena za državnim kormilom Litvanije, budući da je prema preliminarnim rezultatima odnela ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima održanim u nedelju u toj zemlji. Imajući u vidu juče prebrojene glasačke listiće, ona je sakupila 69 odsto glasova, objavila je Izborna komisija i dodala da je izlaznost bila približno 52 odsto, što je dovoljno da bi se izbegao drugi krug.

Gribuaskajteva, koja je inače nosilac crnog pojasa u karateu, takođe je kazala da vlada mora da smanji potrošnju i pitala da li zemlja može da priušti velikodušne beneficije za porodiljsko odsustvo. Dan nakon što je odnela ubedljivu pobedu na izborima, evropska komesarka za budžet je obećala da će pomoći Litvaniji da se izvuče iz duboke recesije i pripremi se za usvajanje evra tokom njenog petogodišnjeg mandata. Na konferenciji za novinare, Gribauskajteva je pokazala da je i nepokolebljivi pregovarač tako što je vladi centralne desnice uputila poruku da budžet mora biti smanjen, a da će pojedini ministri možda ostati bez posla kada bude stupila na funkciju 12. jula.

Mandat predsednika u Litvaniji traje pet godina i ista osoba može biti izabrana na tu funkciju najviše dva puta. Odlazeći predsednik Litvanije Valdas Adamkus (82) bio je na čelu države 10 godina. Za pobedu na izborima je potrebno da kandidat osvoji više od polovine glasova.

Dalija Gribauskajte je suspendovala aktivnosti u Evropskoj komisiji tokom predizborne kampanje. Svoj predizborni program usredsredila je na veću transparentnost u javnom životu i borbu protiv oligarha. Ona je kao jedan od prvih zadataka, ukoliko bude izabrana, najavila „stabilizaciju finansijske situacije u Litvaniji“. Navela je i da Litvanija na spojnopolitičkom planu „treba više da ulaže u Evropu, pronalazi prijatelje u Evropi i na Zapadu i koristi prednosti od članstva u EU“. Gribauskajte, koja će zakletvu polagati 12. jula, izjavila je da će otići u Brisel da bi započela proceduru u vezi s njenim povlačenjem s funkcije evropske komesarke za budžet. Ona je rekla da veruje da će je opet zameniti neko iz Litvanije. „Ukoliko budemo mogli da pronađemo dobrog kandidata, Brisel se verovatno neće protiviti“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari