Grlić Radman: Srbija mora da ispuni uslove iz ključnih poglavlja, protiv smo sankcija Dodiku 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Hrvatska drži da otvaranje poglavlja koja se odnose na zelenu agendu i povezanost mogu biti podsticaj za Srbiju, ali za daljnji napredak mora ispuniti obveze iz ključnih poglavlja koja uključuju pravosuđe i osnvna prava, pravdu, sloboda i sigurnost, izjavio je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Srbija će sutra na međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU-u otvoriti pregovore u četvrtom klasteru koji obuhvata poglavlja o saobraćajnoj politici, energetici i zaštiti okoline.

„Krajnje je vreme da Srbija krene s procesuiranjem ratnih zločina, da započne istragu o nestalima, kojih je još 1.858 i da osigura manjinska prava#, rekao je Grlić Radman.

To su osnovna područja i to nije samo bilateralno pitanje nego je to i evropska pravno nasleđe. „Nismo zadovoljni s položajem hrvatske zajednice u Srbiji“, dodao je ministar.

Crna Gora uživa punu podrđku Hrvatske

Što se tiče Crne Gore, koja ovog puta ne otvara i ne zatvara nijedan klaster, Grlić Radman je rekao da ona uživa punu podrđku Hrvatske.

„Svakako da nam je u interesu da Crna Gora ide prema Evropskoj uniji. Mislim da ispunjavanje kriterijuma iz poglavlja 23 i 24 – pravosuđe i osnovna prava – ne bi trebalo biti upitno za Crnu Goru“, rekao je Grlić Radman.

Prema novoj metodologiji pristupnih pregovora, nema više otvaranja pojedinačnih poglavlja, nego je 35 pregovaračkih poglavlja razvrstano u šest tematskih klastera.

Pregovori o svakom otvaraju se ili zatvaraju kao celina, nakon ispunjavanja merila, a ukupni napredak u pregovorima zavisi od napretka u prvom ključnom klasteru koji obuhvata poglavlja pravosuđe i osnovna prava, pravdu slobodu i bezbednost, finansijski nadzor, javne nabave i statistiku.

Taj klaster se prvi otvara i poslednjizatvara u pregovaračkom procesu.

Ostali klasteri su unutrađnje tržište, konkurentnost i inkluzivni rast, zelena agenda i održiva povezanost, resursi, poljoprivreda i kohezija, kao i spoljna politika i odnosi.

Srbija ima i poglavlje 35 o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Hrvatska protiv nemačkog zahteva za uvođenje sankcija Dodiku, jer ti to pogodilo i nju

Gordan Grlić-Radman se usprotivio predlogu uvođenja sankcija članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

Ova vest dolazi nakon informacija o tome kako je Nemačka službeno zatražila od EU unije uvođenje sankcija Dodiku, što je potvrdila i nemačka ministrica Analena Barbok, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

Kako piše Jutarnji list, Nemačka je i na ostalim sastancima u Savetu EU bila među „najzagrijanijim“ zemljama, kada su u pitanju sankcije za Milorada Dodika, a Hrvatska među „najhladnijim“.

„Stav je Hrvatske da damo prostora za dijalog. Upravo zbog tog neposrednog susedstva, jer mi smo najviše pogođeni ili bismo bili pogođeni. Kao onome ko ima više saznjanja, iskustva i više geopolitičkog interesa u smislu zadržavanja stabilnosti, sigurnosti i trajnog dijaloga, nama je u interesu dijalog. Uveriti sve lidere, zvaničnike, koliko je nužno BiH pomatrati i doživeti kao suverenu i celovitu i da nema prostora za bilo kakav separatizam“, rekao je Grlić-Radman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari