Meštani sela pored Zaječara 20 dana bez vode: Traže da direktor podnese ostavku ili će blokirati prilaz jezeru 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Neki delovi sela Grlište pored Zaječara su već 20 dana bez vode. Meštani su ljuti i najavljuju blokadu puta ka jezeru. “Primorani smo za stoku da nosimo vodu sa potoka i sa izvorišta, ali ona nije dobra za piće. Vrućine su velike, a mi smo bez vode“, poručuju meštani ovog sela.

Meštanin Grlišta pored Zaječara Branislav Milošević za Danas kaže, da će se meštani dogovoriti da blokiraju prilaz Grliškom jezeru, da tehničko osoblje nema prilaz, pošto je deo sela Grlište, 20 dana bez vode.

“Blokiraćemo prilaz, pa neka i Zaječar nema vodu. Ako ne reše problem u najkraćem roku, to moramo uraditi. Drugo ne znamo šta više da pokušamo”, tvrdi on.

Prema njegovim rečima, već nekoliko dana kada meštani zovu Vodovod, oni samo menjaju lokaciju kvara.

Meštani sela pored Zaječara 20 dana bez vode: Traže da direktor podnese ostavku ili će blokirati prilaz jezeru 2
Foto: B.S.

“U ponedeljak su rekli kvar je na izvorištu, u utorak su rekli da je kvar u selu Bela Reka. U sredu su rekli da je kvar iznad sela, u četvrtak je kvar bio u Đorđin potok, a sada na trećem mestu. Ja se pitam ko je ovde lud? Šta oni to rade? Tražimo da direktor podnese ostavku ili da dođe ovde i objasni nam šta se dešava. Ako treba da učestvujemo i mi u plaćanju, spremni smo i na to ali samo želimo da imamo vodu”, moli Branislav Milošević iz Grlišta pored Zaječara.

Dodaje da vodu nemaju 20 dana, a da je u selu mnogo bolesnih, ali i da ima male dece. Ističe da je potrebna voda za kupanje, ali i za piće.

Drugi meštanin Grlišta, Novica Stojanović, kaže da skoro 20 dana nemaju vodu.

“Niži deo sela dobija vodu uveče povratno iz Zaječara, ali mi koji živimo u gornjem delu smo bez vode. Mislim da je oko 200 domaćinstva bez vode. Neka u svakoj kući budu po dva čoveka, pa pogledajte koliko je nas bez vode”, objašnjava naš sagovornik.

Takođe, prema njegovim rečima veliki je problem sa vodom zbog stoke.

“Primorani smo za stoku da nosimo vodu sa potoka i sa izvorišta, ali ona nije dobra za piće. Vrućine su velike, a mi smo bez vode. Po vodu za piće idemo do manastira koji nije baš blizu. Voda je u kladencu. Vratili smo se nekoliko stotina godina, kako dolazimo do vode”, jada se on.

Meštani sela pored Zaječara 20 dana bez vode: Traže da direktor podnese ostavku ili će blokirati prilaz jezeru 3
Foto: B.S.

Problem je i to, kako on ističe za Danas, to što se nadležno preduzeće iz Zaječara nije setilo da postavi cisternu sa vodom.

“I to je bruka. Ništa nisu uradili. Niko iz Vodovoda nije došao da nas pita kako smo, da li nam je voda potrebna. Gde je direktor da razgovara sa nama? Neka podnese ostavku kada se boji da dođe. Mi ga plaćamo, a on nas ignoriše”, ističe naš sagovornik.

Sagovornik Danasa iz Grlišta pored Zaječara, Milan Lazokić, kaže da je danas tačno 19 dana od kada gornji deo sela Grlište nema vodu.

“Centar grada ima uveče samo, dok kod nas su slavine suve 19 dana. Iz Vodovoda nam govore uvek drugačije. Kažu da je kvar u Grlištu, a njih nema nigde. I da zakrpe opet će doći do havarije. Cevi su stare, i potrebna je celokupna rekonstrukcija. Ako svake nedelje menjaju cevke to ništa ne znači, samo komplet rekonstrukcija je prava stvar”, tvrdi naš sagovornik.

Dodaje da je sramota da selo iz koga cela Timočka Krajina dobija vodu, njeni meštani budu bez te iste vode 20 dana.

“Jezero je na par kilometara od sela, a mi bez vode. Sramota. Putevi su nam takođe katastrofa. Kada su pravili gasovod rečeno je da će puteve srediti, ali od toga do današnjeg dana ništa. Iz Gradske uprave Zaječara nas ignorišu, sada nemamo vodu, ma rasulo totalno”, ističe on.

Meštani sela pored Zaječara 20 dana bez vode: Traže da direktor podnese ostavku ili će blokirati prilaz jezeru 4
Foto: B.S.

Direktor Vodovoda iz Zaječara kaže da su pronašli nove kvarove

Pitali smo i direktora Vodovoda iz Zaječara, Bratislava Stanića, šta se dešava sa vodom u Grlištu. On je kazao da danima saniraju kvarove, ali da se novi pojavljuju.

“Imali smo dva kvara, pa tri. Juče smo završili, ali su opet našli tri nova kvara. Problem je u tupižničkom vodu, koji je star i nepristupačan”, kazao je Stanić.

Stanić je kazao da su bez vode samo više delovi sela, dok je u drugim delovima snabdevanje vode normalno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari