Gradska groblja u Srbiji su prebukirana a mesta za sahranjivanje u pojedinim gradovima ima tek za narednih nekoliko godina dok na požarevačkom novom groblju za sada ima dovoljno mesta pa situacija za sada nije zabrinjavajuća.

-Staro požarevačko groblje, koje zauzima prostor od 12 hektara, nema više mesta za sahrane, kaže direktor Javnog komunalnog preduzeća Slobodan Jović, ističući da novo groblje raspolaže sa dovoljno prostora i da stanje nije alarmantno kao u drugim većim gradovima poput Beograda. Kada je reč o novom groblju, mogu da kažem da ima mesta sigurno za narednih desetak godina, pa i više, što je bitno i važno. Moram da kažem da i groblje u Kostolcu ima dovoljno mesta. Tako da može komotno da se izvede jedan zaključak, bez obzira što je neprijatna priča, da ima sasvim dovoljno mesta za sahranjivanje u narednih nekoliko godina, kaže Jović. Ko god hoće da obezbedi grobno mesto, može da dođe u Javno komunalno preduzeće komunalne službe i sklopi ugovor o korišćenju tog dela prostora. Postoji mogućnost da lice plati unapred 10 ili više godina, u zavisnosti od trenutnih želja i mogućnosti, istakao je Jović.

Cene grobnica se kreću od 80.000 do 128.000 dinara. Zakup opsega i grobnog mesta staje oko 20.000 dinara. U Beogradu je to mnogo skuplje pa se cena kreće i do million dinara. Za sada je saradnja sa izvođačima radova dobra i nema problema. Međutim, jedini problem sa kojim se suočavaju je skrnavljenje grobova i kradja mesinganih predmeta. -Jedinu muku koju imamo za sada je što ima nesavesnih ljudi koji skranve grobove i vrše krađu mesinganih predmeta. Tu sarađujemo sa policijom pa je jedna grupa i uhvaćena. Mi činimo sve da to sprečimo ali, nažalost, to je naša stvarnost. Groblje je i pod video nadzorom, dodaje Jović. On je istakao da ce i kostolačko i novo groblje dobiti uskoro još nekoliko kamera kako bi se zaustavili dalji pokušaji pljačke. Upitan gde se sahranjuju kineski državljani kojih ima bar stotinak u Požarevcu, Jović kaže da za sada još nije bio nijedan prijavljen slučaj i da na to pitanje nema odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari