Američka državna sekretarka Hilari Klinton izabrala je novog specijalnog izaslanika za Avganistan i Pakistan posle višemesečnog odlaganja i neslaganja između Bele kuće i Stejt departmenta oko profila ličnosti koja će naslediti pokojnog Ričarda Holbruka na toj funkciji. Očekuje se da će diplomata u penziji Mark Grosmen preuzeti dužnost u dvema državama u trenutku kada se administracija suočava s velikim izazovima, budući da bi povlačenje američkih trupa iz Avganistana trebalo da počne na leto, a postoje i planovi o pokretanju pregovora s talibanima.


Kada je reč o Pakistanu, glavnom savezniku Sjedinjenih Država u sprovođenju te strategije, situacija je pogoršana kada je Vlada u Islamabadu odbacila zahteve SAD o davanju diplomatskog imuniteta američkom zvaničniku koji je u toj zemlji optužen za ubistvo. Između ostalog, administracija u Vašingtonu obustavila je kontakte sa visokim zvaničnicima Pakistana, a pojedini članovi Kongresa upozorili su Islamabad da postoji mogućnost smanjenja američke pomoći, piše Vašington post.

Klintonova, koja se nedavno sastala s Grosmenom u Stejt departmentu, trebalo bi da objavi odluku o njegovom imenovanju na tu funkciju do kraja sedmice. Američki zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su da ne mogu da predoče detalje dogovora dok ne bude zvanično objavljen.

Tokom tridesetogodišnje karijere Grosmen je obavljao dužnost pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i bio američki ambasador u Turskoj. Posle povlačenja iz diplomatske službe pre pet godina postao je potpredsednik konsultantske grupe Koen.

Posle iznenadne smrti Ričarda Holbruka u decembru 2010. američka državna sekretarka je izjavila da neće biti značajnijih kadrovskih promena u misiji u Avganistanu i Pakistanu. Prema njenom mišljenju, novi šef tima trebalo bi da postane neko ko će predstavljati oličenje spoljne politike SAD. Jedan diplomata koji je razgovarao s Klintonovom kazao je da je administracija želi da na tu funkciju stupi neko ko će imati dovoljno autoriteta da valjano prenese stavove Bele kuće i Stejt departmenta vladama u Islamabadu i Kabulu.

U igri bio i Frenk Vizner

Kao potencijalni kandidati za novog šefa misije u Avganistanu i Pakistanu pominjani su Nikolas Berns, nekadašnji državni podsekretar za politička pitanja u drugoj administraciji Džordža Buša, i Stroub Talbot, zamenik državnog sekretara u administraciji Bila Klintona, ali su zbog istaknute uloge koju su imali u pregovorima o odnosima između SAD i Indije ocenjeni kao nepodesni predstavnici Vašingtonu u budućem dijalogu s Islamabadom, tvrdi Vašington post. Druga imena na Klintonove uključivala su Frenka Viznera, američkog izaslanika u pregovorima o statusu Kosova i nekadašnjeg ambasadora SAD u Egiptu, kao i Džona Podestu, šefa osoblja Bele kuće za mandata Bila Klintona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari