Makedonska opozicija je od januara bojkotovala sednice Sobranja i zahtevala raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora da bi okupila svoje pristalice koje su prilično razjedinjene. Reč je političkoj farsi – ocenio je za Danas politički analitičar iz Skoplja David Veskov, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Makedoniji. Makedonski parlament raspušten je prošlog četvrtka, a vanredni parlamentarni izbori zakazani su za 5. jun.


Komentarišući navode opozicije o mogućnosti izbornih neregularnosti, budući da je prema njenim ocenama, vladajuća stranka VMRO DPMNE sama donela predizborne zakone bez osvrtanja na njene primedbe, Veskov naglašava da je reč o političkom blefu i nastojanju da nađe izgovor za neuspeh na izborima. Prema njegovim rečima, opozicija je bojkotom parlamenta želela da predupredi vlast koja bi i sama pozvala na prevremene izbore imajući u vidu političku situaciju u zemlji.

– Socijaldemokratski savez Makedonije zbog unutrašnjih podela i problema skrivenih od očiju javnosti ne može da ostvari značajan rezultat na izborima – rekao je sagovornik Danasa.

Skopski mediji su izvestili da su strane diplomate pre raspisivanja vanrednih izbora navodno upozorile makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da takav potez ne bi bio pravi način za prevazilaženje krize jer bi to moglo da se završi revoltom i demonstracijama, s obzirom na socijalno nezadovoljstvo građana i međuetničke netrpeljivosti. David Veskov ne veruje u takav razvoj događaja na osnovu rezultata ranijih izbornih protesta.

Na pitanje kako će aktuelna situacija u Makedoniji uticati na njene evrointegracije Veskov odgovara da to zavisi od formiranja nove vlade i njene agende. Ipak, kako naglašava, najbitnije je da se reši spor s Grčkom u vezi s imenom zemlje, te da nova Vlada pronađe rešenje za to tokom prvih sto dana.

– Aktuelna vlast uživa veliku podršku međunarodne zajednice, a lider opozicije Branko Crvenkovski nije viđen na poziciji budućeg premijera. U svakom slučaju, spor oko imena mora visoko da se kotira na agendi nove vlade da bi bio rešen do oktobra, odnosno do izveštaja Evropske komisije – zaključio je Veskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari