Da li je Nikola Gruevski stvarno takav manipulant nad manipulantima kakvim ga smatraju i neki vrsni poznavaoci balkanskih prilika i van Makedonije teško je reći, ali antiterorističkom akcijom sprovedenom u četvrtak postigao je svoj nesumnjivi vrhunski uspeh: podržala ga je bezrezervno i američka ambasada u Skoplju! I to u političkim okolnostima koje su, baš što se te zapadne podrške tiče, sve samo ne povoljne po njega.

Povod za podršku je krajnje delikatan, pa su i mediji otvoreno bliski opoziciji uzdržani u insistiranju na političkom profitu koji je u četvrtak Gruevski nesumnjivo stekao kao na ključnom rezultatu akcije hapšenja makedonskih državljana, koji su ratovali na strani Islamske države ili vrbovali druge da to čine. Na njihovom čelu je imam jedne skopske džamije, ne nepoznat javnosti. Pa Katerina Blaževska u kolumni koju objavljuje Prizma za svoju tezu da je Gruevski odavno znao za mrežu pristalica Islamske države, nego je obračun sa njima tempirao u vreme najzgodnije za poliranje njegovog narušenog imidža, kao dokaz navodi da je Islamska verska zajednica u Makedoniji pre godinu dana upozorila vlast da su dve njene džamije pod kontrolom lica “koja izvitoperuju  tradicionalni islam”, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije odbilo da se “meša u poslove IVZ” kao da se “radi o pozivu na jutarnju molitvu, a ne o istrazi i intervenciji”.

 

Oglasila se i Islamska verska zajednica saopštenjem da Islamsku državu i njenu ideologiju ne podržava, ali da se i u slučaju imama, koji se oteo njenoj kontroli, nada transparentnoj istrazi. 

Kako bilo da bilo, Redžep Memiši, imam Tutun Suz džamije, označen je kao jedna od ključnih ličnosti u grupi koja je, tvrdi skopski list Dnevnik, bila koncentrisana u naselju Gazi Baba skopske opštine Čair i oko te džamije da bi se u međuvremenu raširila u više delova Skoplja i pod vođstvom je više teologa. Taj list, pozivajući se na neimenovani izvor, tvrdi da grupa koren vuče iz 2001. godine u vreme kad je njen vođa bio imam Bekir Halimi, on se u međuvremenu pomirio sa IVZ, a 2004. godine ga je na čelu odmetnute grupe imama nasledio Šukri Aliju, koji se sada nalazi u zatvoru u Prilepu, a na njegovom mestu je juče privedeni Memiši. Sudeći prema skopskim medijima, Memiši ima bogatu biografiju: kao student teologije on je proteran iz Saudijske Arabije jer je agitovao za obaranje saudijske kraljevske dinastije. Nikad nije priznavao Islamsku versku zajednicu i izvori skopskog lista Dnevnik opisuju ga kao “vehabistu, ali iz kategorije krajnje radikalnih verskih ekstremista”.

Da podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je u četvrtak saopštilo da je u akciji nazvanoj “Kelija”, a pripremanoj od septembra prošle godine, privelo devet , a traga za još 27 lica zato što su počinila krivično delo učešća u stranoj vojsci, policiji, paravojnim ili parapolicijskim formacijama ili vrbovali druge za takvo učešće. Prema izjavi makedonskog ministra policije Mitka Čavkova, 130 makedonskih državljana je dosad bilo na ratištima u Siriji i Iraku kao deo islamističke terorističke grupacije pošto su regrutovani i obučeni u Makedoniji. Od 27 lica za kojima se traga, za 20 se pretpostavlja da se sada na ratištu nalaze. Među privedenima i licima protiv kojih su podnete krivične prijave preovlađuju etnički Albanci, ali je i jedan Makedonac pravoslavne vere koji je promenio veroispovest, a ima i pripadnika drugih nacionalnosti. Samo žena nema.

MUP Makedonije je podvukao da akcija sprovedena u četvrtak nema nikakve veze sa akcijom koju je makedonska policija sprovela u Kumanovu maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari