Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je juče da spor Makedonije s Grčkom oko imena države može biti rešen do kraja godine. „Optimista sam da će se do kraja godine problem rešiti, a takav osećaj imam zbog poverenja između makedonskog i grčkog premijera Nikole Gruevskog i Jorgosa Papandreua i njihove posvećenosti da se problem reši“, rekao je File koji je juče bio u Makedoniji povodom 10. godišnjice Ohridskog sporazuma.


Na konferenciji za novinare u makedonskoj vladi File je dodao da ohrabruje premijere dve zemlje da rade što je moguće više da bi se problem rešio što pre. „To će biti dobro za zemlju i za biznis, vaša zemlja zaslužuje da bude deo pozitivne slike“, kazao je File. Na pitanje da li će Makedonija dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU, File je rekao da treba sačekati izveštaj Evropske komisije koji će biti objavljen u oktobru.

On je ponovio da Makedonija mora da završi reformu sudskog sistema i da reguliše stanje medija. Gruevski je zatražio da EU bude fokusirana na region i izrazio očekivanje da će izveštaj Evropske komisije biti pozitivan. Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od decembra 2005, a nastavak evrointegracije te zemlje koči Grčka koja ne priznaje Makedoniju pod njenim ustavnim imenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari