Makedonski premijer Nikola Gruevski odbio je navodno da se pojavi na predstojećoj ceremoniji obeležavanja završetka demarkacije granice između Kosova i Makedonije, piše makedonski list Vreme. List, ne navodeći izvore, pod naslovom „Gruevski odbija da se rukuje sa Tačijem“, navodi da je na ceremoniji, zakazanoj za dvadesetak dana, bilo predviđeno da se pojave obojica premijera, ali je makedonska strana to odbila.

Vreme navodi da je „premijer to odbio najverovatnije iz političkih razloga, jer Makedonija još nije priznala Kosovo, pa ne bi bilo korektno da se makedonski premijer rukuje sa premijerom države koja nije priznata i sa kojom nema diplomatske odnose“. Portparol makedonske vlade Šefik Duraku u istom tekstu je rekao da sa Kosova nije stigao zvanični poziv za susret dva premijera tom prilikom, i nazvao je sve druge informacije spekulacijama.

List citira i neimenovane izvore iz kabineta Gruevskog da stav vlade po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova ostaje isti i da će Makedonija u tom smislu biti vođena isključivo svojim nacionalnim interesima. Prema navodima Vremena očekuje se da će završetak obeležavanja granice proglasiti šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski i visoki predstavnik kosovske vlade.

Demarkacija granice sa Kosovom trenutno je obustavljena zbog loših vremenskih uslova, zbog čega nadležni za fizičko obeležavanje granice ne mogu da izađu na teren. Najavljeno je da će obeležavanje 156 kilometara duge granice biti završeno sredinom oktobra. Demarkacija se odvija u skladu sa planom Martija Ahtisarija, koji propisuje da se u roku od godinu dana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, postavi administrativna linija.

Dnevnik: Srbija nas upozorila

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić pozvao je makedonsku vladu da sačeka sa odlukom o priznavanju Kosova dok ne dođe mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Prištine. Skopski Dnevnik na naslovnoj strani objavljuje tekst pod nazivom „Srbija nas upozorila da se ne opečemo sa Kosovom“, i prenosi poziv Jeremića makedonskoj vladi da sačeka sa odlukom o priznavanju Kosova. Srpski zvaničnik je upozorio makedonsku vladu da bi „ako ipak prizna Kosovo, to bilo direktno narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, pa će Beograd preuzeti adekvatne mere“. „Zamislite da neko prizna deo Makedonije kao nezavisnu državu, kako biste vi postupili tada, i mi nećemo imati izbora“, naveo je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari