– Makedonski premijer Nikola Gruevski otišao je u iznenadnu posetu Vašingtonu gde će se sastati s američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom i pomoćnicom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Viktorijom Nuland. Poseta je za makedonsku javnost i medije došla „kao grom iz vedra neba“, pa nije poznat ni zvanični spisak tema o kojima će makedonski premijer, samo nekoliko dana pre datuma do kog bi trebalo da podnese ostavku, razgovarati sa svojim visokim američkim sagovornicima. Zanimljivo je da je Gruevski u Americi istog dana kada je u Skoplje došla evropska trojka (Eduard Kukan, Ričard Hovit i Ivo Vajgl) kako bi sa glavnim makedonskim političkim strankama razgovarala o ubrzavanju realizacije dogovora iz Pržina.

S obzirom na komplikovanu makedonsku unutar-političku situaciju i kratke rokove najavljenih događaja, makedonski mediji su oprezni i oslanjaju se na mišljenje nekih analitičara, recimo bivšeg ambasadora Arsima Zekolija da će ključna tema vašingtonskih razgovora Gruevskog biti ime Makedonije. Važno je podsetiti da je nedavno u iznenadnoj poseti Atini bio glavni koalicioni partner Gruevskog, lider Demokratske unije za intergraciju (DUI) Ali Ahmeti sa povećom delegacijom te partije. Tema razgovora bilo je, logično, ime oko koga se Grčka i Makedonija spore više od 20 godina. Albanski lideri insistiraju na konačnom rešavanju pitanja imena jer smatraju da je to glavna smetnja prijemu Makedonije u NATO i u pogledu samog imena nemaju gotovo nikakvih posebnih zahteva. Sledeći samit NATO biće održan u julu u Varšavi.

Nije objavljeno na čiju je inicijativu Ahmeti posetio Atinu, grčku ili makedonsku, kao što nije objavljeno ni na čiju je inicijativu Gruevski otišao u iznenadnu posetu Vašingtonu, makedonsku ili američku. Tek, ima ih koji ne isključuju mogućnost da Gruevski učini senzacionalan otklon od svoje patriotske pozicije i pristane na kompromis. Zanimljivo da u medije nije procurilo kako bi kompromisno ime Makedonije trebalo da glasi. Pomenuti Zekoli u izjavi za Utrinski vesnik ne veruje da bi ovako radikalna promena politike Gruevskog mogla na bilo koji način da utiče na njegovu unutarpolitičku poziciju – ni kod pristalica, ni kod oponenata. S druge strane, Risto Nikovski, bivši ambasador Makedonije u Velikoj Britaniji, Albaniji i Rusiji, čiji stav opozicioni portal libertas.mk potcenjuje nazivajući ga „ekspert“, u svojoj kolumni poručuje Gruevskom: „Hrabro, premijeru! Izdrži u ime naroda i države!“.

Da će i aktuelna makedonska politička situacija biti predmet vašingtonskih razgovora ne sumnja niko, ali opozicioni mediji i političari u Makedoniji uvereni su da je glavni cilj ovonedeljnih intenziviranih putovanja na relaciji Brisel-Skopje-Vašington da se Gruevski prisili da svakako podnese ostavku do 15.januara bez obzira na to da li će vanredni parlamentarni izbori biti održani 24.aprila, kako je u Pržinu dogovoreno, ili možda čak u septembru kako bi Socijaldemokratskoj stranci Makedonije više odgovaralo. U takav dnevni red vašingtonskih razgovora je apsolutno siguran, na primer, Ljubomir Frčkovski, nekadašnji ministar unutrašnjih i spoljnih poslova Makedonije i član SDSM.

SDSM i vladajuće stranke spore se oko izbornih lista i nezavisnosti medija. Tako SDSM zahteva da se svaki birač proveri direktno na adresi, što VMRO-DPMNE ne prihvata jer smatra da bi za takvu proveru bilo potrebno najmanje godinu dana. Lider SDSM Zoran Zaev u intervjuu za agenciju Meta, koji citiraju makedonski meidji, priznao je da sa predstavnicima EU nije još bilo razgovora o odlaganju izbora, ali je u tom intervjuu rekao da će se makedonske političke partije sa Johanesom Hanom, koji u Makedoniju stiže u petak, dogovoriti o tome da li će izbori biti održani „u aprilu, junu ili septembru“.

„Ako dobijem čvrste garancije da će izbori biti fer i demokratski , mogu da se održe i 24.aprila“, rekao je Zaev.

VMRO-DPMNE, međutim, smatra da dogovor iz Pržina gubi važnost ako se izbori odlažu odnosno da se sa odlaganjem izbora odlaže i ostavka Gruevskog . „Ako nema datuma izbora, zašto bi bila izabrana tehnička vlada“, pita se portparol te stranke Ivo Koteski. Tehnička vlada na čelu sa premijerom koga bi predložila VMRO-DPMNE trebalo bi da vodi Makedoniju tri meseca do održavanja izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari