Mandatar za sastav nove vlade Makedonije Nikola Gruevski dostavio je Skupštini spisak sastava nove vlade i predložio imena ministara. Koalicionom partneru Demokratskoj uniji za integraciju (DUI) pripada pet resora i jedno mesto potpredsednika vlade. To su ministarstva ekonomije, ministarstvo zdravstva, ministarstvo za rad i socijalna pitanja, kao i ministarstvo lokalne samouprave i mesto potpredsednika vlade za sprovodzenje Ohridskog dogovora iz 2001.

Mandatar za sastav nove vlade Makedonije Nikola Gruevski dostavio je Skupštini spisak sastava nove vlade i predložio imena ministara. Koalicionom partneru Demokratskoj uniji za integraciju (DUI) pripada pet resora i jedno mesto potpredsednika vlade. To su ministarstva ekonomije, ministarstvo zdravstva, ministarstvo za rad i socijalna pitanja, kao i ministarstvo lokalne samouprave i mesto potpredsednika vlade za sprovodzenje Ohridskog dogovora iz 2001. godine. VMRO DPMNE čiji je lider Gruevski, ima 63 poslanička mandata i ima deset resora. To su ministarstvo unutrašnjih, spoljnih poslova, ministarstvo odbrane, finansija, saobraćaja i veza, kultura, obrazovanje, pravda, informatike kao i tri ministra bez portfelja – za evrointegracije, ekonomije i strane investicije.
Ministarstvo poljoprivrede pripada Socijalističkoj partiji, a Partija Turaka i Demokratska partija Roma dobili su po jedno ministarstvo bez portfelja. Gruevski nije dao izjavu novinarima posle dostavljanja spiska nove vlade kasno sinoć. Sednica skupštine je zakazana za 26. jul, kada Gruevski treba da podnese ekspoze o programu Vlade. Demokratska partija Albanaca (DPA) odlučila je juče da bojkotuje rad makedonskog parlamenta zbog, kako tvrdi, krađe glasova na parlamentarnim izborima.
DPA, koja ima 11 poslanika, smatra da je njen glavni rival među albanskim glasačima, Demokratska unija za integraciju (DUI), krađom osvojila 18 mesta u parlamentu. Gruevski je postigao koalicioni sporazum sa DUI-em. Parlamentarni izbori u Makedoniji su ponovljeni na većini biračkih mesta gde su Albanci većinsko stanovništvo zbog sukoba pristalica dve glavne albanske partije, DPA i DUI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari