Posle višemesečnih najava, šef makedonskog opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev pustio je juče na konferenciji za štampu snimke razgovora koje je on vodio sa novinarima, saradnicima, članovima porodice, kćerkom, a koji su, prema njegovim rečima, nastali u toku kontinuiranog četvorogodišnjeg prisluškivanja kome je bio izložen od makedonskih bezbednosti službi, a po naređenju premijera Nikole Gruevskog i njegovog bliskog rođaka, šefa makedonskog UBK Saše Mijalkovog.


„Za vreme izbora zloupotrebljavane su državne službe za pravljenje 24-časovnih izveštaja o glavnim kandidatima i liderima opozicije. Svaki dan su dobijali rezimea o aktivnosti političkih protivnika, uz kršenje ustava i zakona“, rekao je Zaev, a prenosi portal Libertas. On je rekao da su protiv Saše Mijalkova i još nekoliko službenika bezbednosnih službi podnete krivične prijave.

Zaev je na istoj konferenciji za štampu, na kojoj je Gruevskog i Mijalkova optužio da su naredili 24-časovno prisluškivanje više od 20.000 ljudi pustio i snimak razgovora između makedonske ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske i makedonskog ministra finansija Zorana Stavreskog.

Zaev je dodao da samo Gruevski i Mijalkov nisu prisluškivani. On je građanima poručio da ono što će tek videti „prevazilazi sva njihova očekivanja“.

Državno tužilaštvo i Makedonska asocijacija novinara pozvali su ranije medije da ove snimke, ukoliko se pojave, ne objavljuju jer se radi o materijalu nastalom krivičnim delom.

Istovremeno su juče uhapšene dve osobe, ranije zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pod optužbom da su radili u korist strane službe zašta su bili bogato nagrađeni. Njima je određen 30-dnevni pritvor zbog špijunaže i „nasilja prema predstavnicima najviših državnih organa“. Prema saopštenju koje prenose skopski mediji, kod njih je nađen obiman informativni materijal – na primer 100 CD-a i DVD-a, 110 video i audio kaseta, kao i štedne knjižice sa više desetina hiljada evra i više od devet miliona denara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari