Grupa građana: Ziđin obmanjuje javnost, nije bilo kamenovanja radnika na planini Starica 1Foto: Srbija Ziđin Koper

Grupa gradjana Ne dam iz Majdanpeka optužila je večeras kompaniju Zidjin da „obmanjuje“ javnost tvrdnjama da njihovi aktivisti, organizovanjem protesta zbog miniranja na planini Starica, ugrožavaju svoje i živote radnika angažovanih na tom prostoru. 

Reagujući na saopštenje te kompanije u kom je ponašanje aktivista ocenjeno kao „neodgovorno“, iz grupe građana su naveli da je „neodgovorno“ to što Ziđin „ruši planinu koja je milenijumima simbol, brana i prirodni štit“.

„Neodgovorno je da se služiš uvredama, lažima i pretnjama prema domaćinu kod koga si u gostima. Neodgovorno je da radovi traju šest meseci a da ni ti ni lokalna samouprava niste našli za shodno da o tome obavestite javnost“, naveli su iz grupe građana u odgovoru kompaniji Ziđin.

Demantovali su i navode te kompanije da je policija naložila aktivistima na napuste područje na kom se izvode radovi.

„Istina je da je policija saopštila aktivistima da je tu po prijavi Ziđina u kojoj se navodi da su oni kamenovali radnike rudnika. Istina je da je ista ta policija na licu mesta utvrdila da nije bilo nikakvog nasilja a naročito kamenovanja“, stoji u odgovoru grupe građana Ne dam.

Prethodno je kompanija Ziđin saopštila da se ;aktivisti nevladinog sektora, koji protestuju zbog preventivnog miniranja u cilju sanacije terena na planini Starici kraj Majdanpeka, ;ponašaju „neodgovorno“.

Iz te kompanije su ;naveli da „gotovo svakodnevno grupa građana okupljena oko nekih nevladinih organizacija organizuje proteste“.

„Iako su uvek okupljeni u manjem broju, ovim upadima građani koji izražavaju nezadovoljstvo i zabrinutost, zapravo ugrožavaju svoje i živote ljudi zaposlenih u kompaniji Ziđin ;Koper, ili u kompanijama podizvođača“, stoji u saopštenju kineske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari