Grupa Pauk oslobođena optužbi za špijunažu 1Foto: Freeimages

Petoricu pripadnika takozvane grupe Pauk Viši sud u Beogradu danas je oslobodio optužbi da su tokom rata na Kosovu počinili krivično delo špijunaže u korist francuske obaveštajne službe.

Tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu. Nakon osamnaest godina suđenja Jugoslav Petrušić, Milorad Pelemiš, Slobodan Orašanin, Rade Petrović i Branko Vlačo kojem se sudilo u odsustvu, pošto u Bosni i Hercegovini služi zatvorsku kaznu zbog zločina protiv čovečnosti, sud je prvostepeno oslobodio krivice. Istovremeno je protiv Pelemiša i Orašanina odbijena optužba za nezakonito nošenje oružja zbog nastupanja apsolutne zastarelosti.

Sudsko veće je na prošlom pretresu razdvojilo postupak, na deo koji se tiče špijunaže i deo koji se odnosi na optužbe za dvostruko ubistvo i iznudu.

Obrazlažući presudu, predsednik sudskog veća Vladan Ivanković je istakao da je tokom postupka utvrđeno da je samo Petrušić bio pripadnik francuske obaveštajne službe, ali da je prilikom ulaska u zemlju zatražio kontakt i sa civilnim i vojnim službama bezbednosti Srbije.

Hapšenje grupe Pauk 1999. godine je bilo praćeno velikom medijskom pažnjom. Tadašnji savezni sekretar za informisanje Goran Matić saopštio je tom prilikom da su uhapšeni članovi špijunsko-terorističke grupe ‘Pauk’, koji su, kako je rekao, posle niza počinjenih zločina, planirali i atentat na Slobodana Miloševića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari