Grupa Subotičana prikupila 53.000 dinara za stradale u Siriji 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Samoorganizovana grupa Subotičana je nakon razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Tursku i Siriju, prikupila ukupno 53.000 dinara za stradale u Siriji, nakon čega je novac preusmeren ambasadi te države.

„U ovoj akciji su preko ličnih kontakata vremenom uzeli učešće i pojedinci iz drugih gradova u Srbiji. Do ovakve odluke smo došli nakon slučajnog uvida u apel sirijske ambasade koji je bio upućen njihovim emigrantima u Srbiji, a koji je spontano počeo da kruži društvenim mrežama“, naveo je jedan od organizatora akcije, Bojan Francuski.

On je kazao da su zadovoljni odzivom građana i da su zahvalni svima koji su učestvovali u pružanju pomoći i pokazali solidarnost sa najugroženijima onda kada je to najpotrebnije.

Uprkos tome da im je u ambasadi Sirije objašnjeno da nije bilo moguće donirati garderobu, obuću, ćebad, zbog sankcija i otežanog transporta robe u ugrožena područja, građani su ipak donosili najpotrebnije stvari za ugroženo stanovništvo koje je ostalo bez krova nad glavom.

„Prema informacijama koje smo dobili, ovakva pomoć će u narednom periodu ipak biti preusmerena u mesta pogođena zemljotresom“, istakao je Francuski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari