Gradonačelnik Niša Miloš Simonović najavio je da će vlasnici kuća u niškom naselju Mramor koje su zbog klizišta proglašene nebezbednim za stanovanje „dobiti nove stanove već naredne godine“. On je kazao novinarima u Nišu da je novac obezbeđen i da „rešavanje problema počinje od naredne sednice Skupštine Srbije, na kojoj bi trebalo da bude doneta odgovarajuća odluka“.


Od 2006. godine, kada su kuće u Mramoru počele intenzivnije da se ruše zbog klizišta, samo 10 porodica dobilo je krov nad glavom. Ostalih četrdesetak, čije su kuće proglašene nebezbednim za stanovanje, živi u iznajmljenim stanovima za koje od grada dobija nadoknadu za zakupninu od 10.000 dinara. Oni za medije u Nišu kažu da im celokupna imovina propada u kućama koje su gradili čitavog života, a klizište uništilo, i da „gube svaku nadu da će im država i grad ikada pomoći“. Podsećaju da su „mnogi ministri, gradonačelnici i drugi političari više puta najavljivali“ da će njihov problem biti „urgentno rešen“, ali da i dalje stižu samo obećanja, ali ne i rešenje.

Grad Niš je obezbedio izradu Studije o rešavanju klizišta u Mramoru i konkurisao kod resornog ministarstva sa projektom solidarne stambene zgrade za najugroženije žitelje Mramora. Građani naselja Mramor i Krušce prošlog leta blokirali su gradsku opštinu Palilula, na čijoj je teritoriji ovo brdovito naselje, kao i regionalni put Niš – Prokuplje, zahtevajući od nadležnih državnih i gradskih organa trajno stambeno rešenje. Oni su tada pozvali predsednika Srbije Borisa Tadića da obiđe Mramor i Krušce, a u zvaničnom dopisu resornom ministru Oliveru Duliću apelovali da se klizište u Mramoru proglasi elementarnom nepogodom, a oni dobiju sredstava za nove stanove ili kuće.

Mramorsko brdo klizi decenijama, a pre per godina je čak „zatvorilo“ put Niš – Merošina. Prethodni niški gradonačelnik Smiljko Kostić zahtevao je da susedna opština Merošina učestvuje u nadoknadi štete ugroženim meštanima, zbog toga što je Merošina, kojoj je do pre desetak godina pripadao i Mramor, nesmetano izdavala građevinske dozvole za ovo ugroženo područje. U opštini Merošina odbacili su predlog, uz obrazloženje da ta opština od 1987. „nije izdala nijednu građevinsku dozvolu“. Te godine beogradski Geozavod zvanično je ustanovio da zemljište u klizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari