Već u prvoj diskusiji o planovima rada javnih preduzeća za ovu godinu, na poslednjoj sednici Skupštine grada iznete su ozbiljne primedbe, pa čak i optužbe na račun JKP Čistoća i zelenilo. Glavni problem u programu rada ovog preduzeća, kako je napomenuo Jene Maglai, odbornik SVM, jeste projektovani gubitak za 2013. godinu od 83 miliona dinara, iako je poslednjim rebalansom budžeta u 2012. za ovo preduzeće izdvojeno 90 miliona radi saniranja dotadašnjih gubitaka.


– U svom programu UO JKP Čistoća navodi da su prihodi od odnošenja smeća smanjeni zbog globalne ekonomske krize. Ovakva preduzeća u mnogim zemljama donose profit, otkupljuju otpad i grade fabrike za njegovu preradu. Kod nas ono proizvodi gubitke i traži novac iz budžeta, pri čemu ima monopolski položaj – rekao je Radmilo Todosijević, odbornik SNS.

Opozicija je iznela primedbu i na to što su, uprkos krizi i projektovanim gubicima, u programu Čistoće i zelenila planirani troškovi za reprezentaciju od šest miliona dinara. Kako je naveo Ilija Maravić (SNS), uz sve to preduzeće ima devet direktora, generalni direktor prima platu od 130.000 dinara, a u sistematizaciji radnih mesta postoji i unutrašnji revizor, koji ne podnosi nikakve izveštaje.

– Veoma je visoka stavka za gorivo, koja se planira u iznosu od 74 miliona dinara, a postoje indicije da gorivo na račun JKP Čistoća troše i neki privatni kamioni, kao i stranački funkcioneri. Troškovi ostalih usluga planirani su u iznosu od 60 miliona, nabavka kosilice za milion dinara, a za aplikacioni softver predviđeno je 3,5 miliona dinara. To su nerealni troškovi – rekao je Maravić.

Gojko Radić, takođe odbornik SNS, tvrdi da su preko JKP Čistoća obavljani poslovi oko izbora, da su u njemu nakon izbora zapošljavani stranački i koalicioni kadrovi i da je zato nerealno očekivati smenu direktora, koji je važan čovek DS-a.

Reagujući na navedene primedbe odbornik DS Nenad Ivanišević je rekao da se one, pre svega, zasnivaju na netačnoj činjenici da javna preduzeća moraju poslovati profitabilno.

– Upravni odbor je izneo realno stanje u preduzeću i treba im čestitati na hrabrosti. Javna preduzeća se nigde ne osnivaju da pune gradski budžet, već da zadovoljavaju potrebe građana. Preduzeće kao što je Čistoća je gubitaš u svim gradovima Srbije i tu se ne treba upoređivati sa bogatim zemljama zapada – rekao je Ivanišević, uz napomenu da svako, pa i koalicioni partneri poput SVM, može da ne glasa za ovaj program, ali da će Demokratska stranka sprovesti svoju odluku, jer „niko ne može je ucenjuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari