Turski predsednik Abdulah Gul juče je na svom Tviter nalogu osudio blokadu te društvene mreže, pošto je noćas njen rad zabranio premijer Redžep Tajip Erdogan, osam dana uoči lokalnih izbora.


Uprkos zabrani, veštiji korisnici interneta uspeli su da zaobiđu zabranu i objavljuju komentare, kritikujući ovu odluku premijera, a među njima je bio i predsednik Gul. „Ne možemo da podržimo potpunu blokadu društvenih mreža. Nadam se da ova situacija neće potrajati“, napisao je šef države.

Korisnici Tvitera odmah po blokiranju te mreže dali su uputstva kako da se zaobiđe blokada preko tekst servisa mobilne telefonske mreže. Gul se i prethodnog meseca protivio namerama premijera Erdogana kada je pretio zabranjivanjem rada mrežama Fejsbuk i Jutjub.

„Kao što sam i ranije govorio, nemoguće je u potpunosti blokirati tehnički pristup društvenim platformama poput Tvitera“, ponovio je juče Gul. On je kazao da se blokada može primeniti samo na sajtove čiji rad je predmet istraga. Glavna opoziciona stranka Republikanska narodna partija i Advokatska komora obratili su se juče pravosuđu tražeći odlaganje zabrane Tvitera.

„Ukinućemo Tviter. Baš me briga šta će da kaže međunarodna zajednica“, izjavio je Erdogan preksinoć pred više hiljada svojih pristalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari