Ako već u ovim ludim vremenima „preporoda“ nije moguće opstati bez nekog ekstremističkog udruženja, najmanje loš ekstremizam je svakako ovaj naš – kažu članovi Inicijativnog odbora „Udruženje gurmana – ljubitelja specijaliteta od životinjskih ekstremiteta i iznutrica – Gastroekstrem“.


Miroslav Bata Petrović, inicijator ovih ekstremista, objašnjava da će osnivačka skupština biti održana 15. marta na Zekinom salašu u Krčedinu.

– Opšte je poznato da su najslađi zalogaji oko kostiju i to onih nožnih, repnih, kičmenih… Ali ko će danas da se bavi traženjem jagnjećih zaponjaka, ili dugotrajnim dinstanjem kolenica. Nemamo mi za to vremena, ubi nas tempo. Vreme je novac, a sve je manje i jednog i drugog. Oni koji vole mekšu hranu znaju kakvi se sve ukusi mogu proizvesti od brizli i belih bubrega. Ali, ‘ajde, čik ih nađite u kasapnicama. Malo sutra, osim ako vam mesar nije brat ili kum. Sve oni to zadrže za sebe ili svoje najbliže. Za nas, obične smrtnike: „Nažalost, nema!“ Zato je u ovoj ludnici najlakše glad zadovoljiti na brzinu, uz klasiku: deset s lukom, pljeskavicu, vešalicu, kobasicu… U još gorim varijantama: viršle ili „Big mek“. I to što brže, ako može – kaže Bata.

Dodaje da od pamtiveka uživanje i brzina nisu spojivi.

– Za svako uživanje moraju se izvršiti opsežne pripreme – materijalne, vremenske, psihološke i društvene. Jer, samo manijaci mogu da uživaju sami i „na brzaka“ – u bilo čemu, pa i u hrani. E, mi, svesni i trezveni građani, koji ne priznaju ideologiju „brzine“ i „samoće“, želimo da se udružimo, organizujemo i uživamo u jednostavnim stvarima koje nas vezuju – kaže Bata Petrović.

Sekcije

Udruženje će imati sekcije i to: ljubitelji praseće glave, ljubitelji jagnjećih glava i zaponjaka, ljubitelji papaka i kolenica, ljubitelji specijaliteta od goveđih repova, ljubitelji škembića, ljubitelji glave u škembetu, ljubitelji sarmice od jagnjećih iznutrica, ljubitelji džigerice, mozga, belih bubrega i brizli, ljubitelji kavurme, švargle, džigernjače, krvavica, pihtija i sličnih prerađevina, ljubitelji crevaca i čvaraka…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari