Gušenje slobodnih medija pretnja za svakog pojedinca 1Foto: NUNS

Koalicija za slobodu medija pozvala je građanke i građane Srbije da podrže novinarske i medijske profesionalce i da pruže otpor gušenju medijskih sloboda, kako bi zaštitili i svoja građanska prava i slobode.

Povodom Svetskog dana slobode medija Koalicija je upozorila javnost da gušenje slobodnih medija u Srbiji i stalna izloženost pritiscima, pretnjama i javnom ličnu novinara koji rade u javnom interesu predstavljaju ozbiljnu pretnju za slobodu svakog pojedinca.

Posledice dugogodišnjeg urušavanja medijskih sloboda već živimo i one se ogledaju u tabloidizaciji javnog govora, normalizaciji nasilja i govora mržnje, propagandističkom informisanju koje sužava izborna prava građana, kao i u degradaciji zdravstvenog i obrazovnog sistema, prava radnika i ugrožavanju bezbednosti građana, naveli su iz Koalicije.

Istakli su da sistemsko uništavanje temeljnih demokratskih vrednosti, na kojima počivaju savremena civilizovana društva, može zaustaviti samo otpor građana i ukazali da je nametanje jednoumlja, umesto demokratske participacije građana, pravila jačega, umesto vladavine prava i propagande umesto informisanja u interesu javnosti moguće samo ukoliko kao društvo to dozvolimo.

Promoteri nasilja danas otvoreno pozivaju na linč novinara i svih onih koji se usude da slobodno misle i ukoliko se građani tome ne suprotstave, sutra neće biti nikog da izvesti o tome kad zakucaju na njihova vrata, upozorili su iz Koalicije i poručili da se zbog toga borba za slobodne medije tiče svih nas i da će od odgovora građana zavisiti da li će društvo odabrati slobodu ili podaništvo.

Koalicija je pozvala građane da se odupru normalizaciji nasilja i da ne dozvole da svoju slobodu i svoje pravo na demokratske institucije potčine interesima političkih siledžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari