U Preševo je samo u poslednjih nekoliko dana u novom talasu izbeglica iz Makedonije stiglo blizu tri hiljade ljudi, žena i dece. Usledila je urgentna akcija humanitaraca, pa je autobusom u Leskovac prebačeno šezdesetak osoba. Kod novopristiglih prisutna je nervoza i nezadovoljstvo sporom policijskom procedurom oko njihove registracije.

Prihvatni centar je prebukiran, pa se javljaju velike gužve u raspodeli obroka, a manjkaju i šatori, pa se izgnanici nalaze na otvorenom. Samo tokom jučerašnjeg dana u Preševu je zabeležena temperatura od 35 stepeni.

Sve veće su i gužve oko sanitarno-higijenskih čvorišta u prihvatnom centru, ali i u blizini Centra za socijalni rad. Imigranti su ponovo zaposeli ulice Preševa i obližnje kafiće i restorane, gde su potražili osveženje i hranu nakon višenedeljnog pešačenja kroz Grčku i Makedoniju. Usled visokih temperatura ponovo postoji opasnost od pojave infektivnih bolesti i zaraze, jer nema dovoljno tuš kabina. Sve se to događalo prvog dana proslave Bajrama u Preševu, gde većinu stanovništva čine Albanci.

Puno posla bilo je i za lekarske timove Vojne bolnice, kao i za ekipe Crvenog krsta iz Bujanovca i Komesarijata za izbeglice, koji ukazuju da je potrebno dodatno angažovanje ljudi na pružanju pomoći.

Policija je pojačala rad na punktovima za registraciju gde imigranti reaguju sve nervoznije u želji da što pre obave formalnosti i krenu dalje. Povećane su i gužve na autobuskoj stanici u Bujanovcu, ali najveće su ipak na železničkoj stanici u Preševu, gde su higijensko-sanitarni uslovi na minimumu. Ukoliko se tokom vikenda nastavi trend rasta dolaska imigranata iz pravca Makedonije biće neophodan njihov premeštaj u susedne opštine ili otvaranje novih prihvatnih kapaciteta u Leskovcu i okolini, koji je od Preševa udaljen stotinak kilometara. Narednih dana situacija u Preševu bi mogla da kulminira jer bi broj imigranata mogao da dostigne i brojku od rekordnih 5.000 u skladu sa najavama koje stižu iz susednih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari