Najviši zvaničnici iz demokratskih redova američke države Ilinois podržali su ideju da se osumnjičeni za terorizam iz zatvora Gvantanamo transportuju u zatvor na oko 240 kilometara od Čikaga u kojem su mere bezbednosti na najvišem nivou, čime je povećana mogućnost da administracija predsednika SAD Baraka Obame sprovede ključnu inicijativu za zatvaranje vojnog zatvorskog centra na Kubi. Iako su se guverner Patrik Kvin i senator Ričard Durbin izjasnili za slanje zatvorenika u državni zatvor Tomson, koji je najbolje čuvani zatvor, ostali lokalni zvaničnici su se protivili toj ideji, koja lako može da naiđe i na otpor u Kongresu.

Ovo bi mogla biti najbolja prilika koja se do sada pružila Beloj kući da prevaziđe zakonske i političke prepreke koje su joj onemogućavale da zatvori zatvorski centar na Kubi. Pristalice te ideje smatraju da im se na taj način pruža atraktivna ekonomska prilika, dok protivnici taj plan smatraju visoko rizičnim i neprihvatljivim. Predstavljajući plan, Kvin i Durbin su rekli da bi bilo otvoreno više stotina novih radnih mesta kad bi državni zatvor, preobratili u federalni kazneni centar i iskoristili ga za zatvorenike koji se moraju podvrgnuti najstrožim bezbednosnim merama.

Vodeći republikanci u državi, uključujući Donalda Manzula iz Predstavničkog doma i Merka Stivena Kirka, napisali su pismo lideru SAD u kojem se oštro protive takvoj inicijativi. „Budući da je kod nas smeštena najviša zgrada u Americi, ne treba da pozivamo Al Kaidu da od Ilinoisa napravi metu broj jedan“, piše u pismu, u kojem se aludira na Vilis Tauer u Čikagu, „SAD su potrošile više od 50 miliona dolara za izgradnju zatvorskog centra u Gvantanamu da bi terorističke zatvorenike držale što dalje od svog tla. Teroristi iz redova Al Kaide treba da ostanu tamo gde ne mogu da ugroze američke građane“.

Ova debata predstavlja rezultat žučnih rasprava koje su se vodile celog proteklog vikenda, pošto je administracija Obame objavila da će se optuženiku Kalidu Šaiku Mohamedu, koji se sumnjiči da je bio „mozak“ napada 11. septembra, suditi u federalnom sudu u Njujorku. Analitičari takvu odluku, takođe, ocenjuju kao korak napred ka zatvaranju Gvantanama.

Kvin je rekao da je ovaj predlog dobar za državu, ekonomiju i javnu bezbednost. Ocenjuje se da bi sprovođenjem ovog plana u delo bilo otvoreno 3.200 novih radnih mesta, čime bi stopa nezaposlenosti na lokalnom nivou bila dvostruko manja.

Rudolf Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka, rekao je da tretiranjem zatvorenika u civilnom sistemu administracija pogrešno vodi borbu protiv terorizma. „Stičem utisak da nam administracija jasno i glasno govori da je rat protiv terorizma u suštini i realno s njihove tačke gledišta završen.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari