Nekadašnja prva dama Obale Slonovače Simon Gbagbo osuđena je na 20 godina zatvora zbog svoje uloge u nasilju koje je usledilo nakon izbora 2010, prenosi Bi-Bi-Si. Gbagbo (65) je, kako je naveo sud, kriva i za narušavanja državne bezbednosti. „Gvozdenoj lejdi“ se na teret stavljaju i optužbe za remećenje javnog reda te organizovanje naoružanih bandi. Njen suprug, bivši predsednik Loran Gbagbo, čeka suđenje u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Bivša prva dama Obale Slonovače osuđena na 20 godina zatvora

Poslednjeg dana suđenja Simon Gbagbo je istakla da je tužilaštvo povredilo i ponizilo jer nije uspelo da dokaže krivicu. „Spremna sam da oprostim. Jer ako ne oprostimo, ova zemlja će izgoreti. Rekla sam svoju stranu istine“.

Više od 3.000 ljudi stradalo je u neredima koji su izbili nakon izbora pre četiri godine i odbijanja tadašnjeg predsednika Gbagboa da prizna pobedu Alasana Uatare.

Bračni par Gbagbo uhapšen je 2011, pošto je vojska opkolila bunker u Abidžanu u kojem su se krili. Sud je jednoglasno izrekao dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu, što je dva puta veća kazna nego što je tužilaštvo tražilo.

Njena kćerka Mari Antoanet Singleton u izjavi za Bi-Bi-Si ocenila je presudu nepravednom te znakom „političke pravde“. „Zašto bi sud želeo da udvostruči kaznu. Nije reč o pravdi, već na ovaj način žele da se reše političkih protivnika“. Singleton smatra da ako se nešto pogrešno i dogodilo, odgovorne su obe strane, te da niko i ne pokušava da privede pred lice pravde sve strane. Pravni zastupnik osuđene najavio je žalbu na presudu.

Bivši predsednik Loran Gbagbo tereti se za četiri tačke optužnice pred sudom u Hagu, uključujući i optužbe za silovanje, ubistva i progon. Međunarodni krivični sud izdao je poternicu za Simon Gbagbo, takođe, ali je vlada Obale Slonovače odbacila taj zahtev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari