SAD su na listu najtraženijih terorista stavile šefa jedne pakistanske grupe optužene za napade u Bombaju 2008. i obećale su 10 miliona dolara za njegovog hvatanje, objavljeno je na jednom od sajtova američke vlade.


Hafiz Mohamad Saed, osnivač i vođa grupe Laškar-e-Taiba (LeT), od sada je najtraženiji čovek u svetu za SAD posle egipatskog vođe Al-Kaide Ajmana al-Zavahirija (nagrada 25 miliona dolara) i uz šefa avganistanskih talibana mule Omara (10 miliona dolara). Vest, koju je prilikom posete Indiji u ponedeljak objavila američka državna podsekretarka Vendi Šerman, potvrđena je na američkom vladinom sajtu „Rewards for Justice“.

Na tom sajtu piše da je Saed „osumnjičen da je organizovao brojne terorističke napade, uključujući onaj u Bombaju 2008, u kojem je poginulo 166 ljudi, među kojima šest američkih državljana“. Pakistan je Hafiza Saeda stavio u kućni pritvor mesec dana nakon napada u Bombaju, a oslobođen je 2009, što je iduće godine potvrdio Vrhovni sud u nedostatku dokaza.

Vest o novčanoj nagradi za hvatanje Saeda objavljena je u trenutku kada Vašington i Islamabad pokušavaju da obnove odnose pogoršane američkim napadom u kojem je u maju 2011. ubijen Osama Bin Laden i vazdušnim napadom u kojem su u novembru prošle godine nedaleko od avganistanske granice poginula 24 pakistanska vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari