Srbija mora što pre da ispuni obaveze prema Hagu, jer je to jedan od najvećih izazova na njenom putu ka Evropi, ocenili su juče predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Partije evropskih socijalista (PES) Pol Nirup Rasmusen.
Na otvaranju Druge konferencije socijalističkih i socijaldemokratskih partija zapadnog Balkana i EU, Tadić je naglasio da je članstvo u EU za Srbiju fundamentalni nacionalni interes i da Ratko Mladić mora biti u Hagu „odmah“.

Srbija mora što pre da ispuni obaveze prema Hagu, jer je to jedan od najvećih izazova na njenom putu ka Evropi, ocenili su juče predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Partije evropskih socijalista (PES) Pol Nirup Rasmusen.
Na otvaranju Druge konferencije socijalističkih i socijaldemokratskih partija zapadnog Balkana i EU, Tadić je naglasio da je članstvo u EU za Srbiju fundamentalni nacionalni interes i da Ratko Mladić mora biti u Hagu „odmah“. „Jedino kroz raskid sa prošlošću možemo krenuti putem pravde“, rekao je Tadić. Ubrzanje procesa pridruživanja je jedan od prioriteta nove srpske vlade, i zato se Srbija neće ustručavati da u procesu evropskog pridruživanja zatraži i podršku Brisela, kako bi se najkasnije do kraja godine potpisao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da bi 2008. godine Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, rekao je Tadić. Predsednik Srbije ukazao je da je Kosovo za Srbiju drugi izazov na putu ka EU.

ZORAN MILANOVIĆ: DS partner hrvatske SDP

Zoran Milanović, član Predsedništva Partije evropskih socijalista i visoki funkcioner hrvatske Socijaldemokratske partije izjavio je za Danas da Demokratsku stranku Borisa Tadića vidi kao partnera „iako su oni manje levo“ od tradicionalnog evropskog socijalističkog mejn strima.

– Partija Zorana Đinđića, koju danas vodi Boris Tadić, zalaže se za vrednosti otvorenog društva i na pravo na različitost i smatramo da ona može povesti Srbiju napred – izjavio je Milanović, koji figurira kao mogući naslednik nedavno preminulog lidera hrvatskih socijaldemokrata Ivice Račana. Milanović je naglasio da se u Hrvatskoj zalaže za socijalizam 21. veka jer, kako kaže, bez socijaldemokratske ideje nema prave demokratije kao što je i nemoguće razviti tu ideju ako društvo nije demokratsko.

Milanović kaže da socijaldemokratija u Evropi ima dobre pozicije, da je dominantna u Italiji, Španiji, delom u Nemačkoj, a da je i uprkos porazu socijalističkog kandidata na izborima u Francuskoj on osvojio 46 odsto glasova. Milanović je optimista kada je u pitanju ideja i opcija socijaldemokratije u regionu i naglašava da hrvatske socijaldemokrate imaju realne šanse da pobede na predstojećim parlamentarnim izborima. Što se tiče situacije sa levicom u Srbiji Milanović je tu optimista, uprkos zloupotrebama ove ideje od partija kao što je SPS koje sa pravim evropskim socijalizmom imaju slabo šta zajedničko.

– Kada kažem da Srbija nikad neće odustati od Kosova, to takođe znači da ne odustaje od Evrope, rekao je Tadić i zaključio da bi „u regionu i šire trebalo da se obezbedi politika kojom će jednom za svagda biti rešeni konflikti“.
Rasmusen je ocenio da je formiranje nove vlade suštinska prilika da Srbija učini korak napred ka EU koji očekuju i građani Srbije i napomenuo da će 2007. biti ključna za zapadni Balkan, jer sve zemlje imaju ekonomsku i društvenu šansu za dalji razvoj. Evropa će podržati rešenje za Kosovo koje je bez nasilja, zasnovano na političkim pregovorima, poštovanju vladavine prava, evropskih principa i odgovornosti, rekao je Rasmunsen.
Tema Konferencije Partije evropskih socijalista je regionalna saradnja socijaldemokratskih stranaka i napredak zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari