Hajdučka sablja pripala mačvanskom harambaši Aleksandaru Krajišniku 1Nadmetanje za Mačvanskog harambašu Foto: Mačva Info

Nedaleko od Drine, u mestu Crna Bara, održane su tradicionalne „Hajdučke večeri“, a centralna manifestacija bilo je takmičenje mladića u hajdučkim disciplinama u borbi za titulu „Mačvanskog harambaše”.

Nadmetanje je organizovano u šest disciplina, bacanju kamena s ramena, skoku iz mesta u dalj, borbi na brvnu, skoku iz mesta u vis preko panja, nadvlačenju klipka i penjanju uz drvo.

Najveštiji je bio Aleksandar Krajišnik iz Šapca, koji je ovu titulu osvojio čak šest puta.

Hajdučka sablja pripala mačvanskom harambaši Aleksandaru Krajišniku 2
Harambaša Aleksandar Krajišnik Foto: Mačva Info

Njemu je pripala oficirska sablja i novčana nagrada od 50.000 dinara.

Drugo mesto i 30.000 dinara osvojio je Dušan Pajičić iz Banovog Polja, a treći u ovom nadmetanju bio je Salaščanin Nikola Ostojić, koji je nagrađen čekom od 20.000 dinara.

„Hajdučko veče 2022“ održano je u nedelju, a manifestacija je imala i brojne druge sadržaje, kao što je tradicionalna “Mačvanska svadba”, koja je prisutne podsetila na stare običaje.

Organizovano je i takmičenje lovaca u gađanju glinenih golubova, kao i Sajam domaće radinosti.

U okviru kulturno- umetničkog programa nastupili su FA „Đido“ i inostrani folkorni ansambli, gosti Međunarodnog festivala folkolora “Bogatfesta” u Bogatiću.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari