Hajka na Pravosudnu akademiju zbog tužilačke afere

Ostavite komentar


  1. Gospodo akademci i alumni elito, nije rec o nikakvoj hajci na Vas, vec reakciji na vase najnize moguce udarce koje upucujete prema saradnicima. Naime vi govorite da je postupak izbora tuzioca nezakonit i da su postojali nekakvi spiskovi i to govorite kao da je to i dokazano. Ali gospodo, to nije nicim dokazano, a Vi u svojim tekstovima govorite o nezakonitim konkursima kao o cinjenici. To je za tuzbu protiv Vas! Podsecate me na one neiskusne i nekorektne advokate koje svoje neznanje pokrivaju sugestivnim tvrdnjama i tzv.niskim udarcima, koji uvek i na sve stavljaju prigovore i ne dozvoljavaju sprovodjenje dokazne radnje. Tako i Vi paralisete pravosudje Srbije sa onemogucavanjem da tuzilastvo konacno dobije preko potrebne zamenike. I sa druge strane i u EU postoje brojne zemlje kod kojih ne postoje institucije kao sto je Pravosudna akademija i kod kojih se pravosudni funkcioneri biraju iz reda saradnika. Dakle nemojte da dovodite u zabludu javnost da EU insistira da akademija bude ustavna kategorija. To je neistina. I onda kada stucna javnost reaguje na Vase neistine onda Vi to nazivate hajkom. Sto niste reagovali kada su na nekim starim konkursima birani 100 posto akademci? Jedini Vas kriterijum je da li Vam nesto ide u korist ili ne, eto zato niste reagovali! Ako akademci sutra postanu ustavna kategorija, onda i treba da prolazite samo akademci, do tada, morate gospodo postovati aktuelni ustav i prihvatiti da niste ustavna kategorija. Ja licno mislim da necete ni biti, ali videcemo…za sada kao sto rekoh niste i ponasajte se u skladu sa tim!

  2. Postovani Majstore spina, vase reci "nije rec o nikakvoj hajci na Vas, vec reakciji na vase najnize moguce udarce koje upucujete prema saradnicima" znace da priznajete da smo u pravu i da je u toku hajka, jeftina osveta. Udruzenje tuzilaca i njen predsednik Goran Ilic cute na aferu sa nezakonitim izborom tuzilaca jer ucestvuju formalno u izboru tuzilaca. Ko ce zastiti struku ako ne mi, ma sta vi mislili o nama?

  3. Radim u pravosudju kao upisnicar 15 godina i znam da postoje mnogi saradnici sa preko jednom decenijom staza i mnogi od njih su bolji od sudija, a vi im sada ne dozvoljavate sa da konacno postanu sudije, odn.da budu i placeni za ono sto fakticki i rade, a rade sudijski posao. Monogi saradnici su i porodicni ljudi i jednostavno nisu vise u mogucnosti da se vracaju u ulogu studenta i da upisuju akademije, al pritom to ne znaci da manje znaju, cak sta vise, znaju vise od mnogih sudija. akademci niste u pravu!

  4. Eto dočekasmo da i upisničar dakle lice sa srednjom školom koje nije pravnik, koje radi takoreći referentski posao ocenjuje ko je pozvan da bude sudija. Da pitamo šta misli i čistačica u sudu sa 20 godina staža u sudu, ko je bolji? Inače akademija nije škola već institucija koja je zamišljena da proveri znanje SVIH kandidata za sudije i tužioce i obuči ih za taj posao radom i seminarima a ne studiranjem, na akademiji se radi tako što se nastavlja s radom u istom tom sudu ali sveobuhvatnije, sva odeljenja u sudu i tužilaštvu se prođu plus se vrše simulacije onih situacija koje se u poslu ne javljaju često ali se mogu pojaviti, plus seminari radi unapređenja znanja pri uvođenju novih zakona, instituta ili objašnjenja spornih pitanja. Ipak se vi držite lepka i heftalica pošto niste pravnik pogotovo ne dipl.pravnik sa položenim pravosudnim ispitom. Hoćete i sutra biti na pauzi kad god stranka nazove?

  5. Mislim da je ovde potrebno neko novo rešenje, da se napravi neki kompromis, nešto što bi odgovaralo i saradnicima, koji rade na tim mestima ko zna koliko godina, a da odgovara i polaznicima Pravosudne akademije. Niti se može dati isključivo pravo, da budi birani za sudije, akademcima, jer u tom slučaju šta bi bilo sa sudijskim saradnicima koji su ipak proveli godine i godine na tom mestu, ne bi bilo fer cimati ih sad da idu na Akademiju, još gore da polažu prijemni, a ne mogu svi ni proći, pa makar ih 100 imalo sve 10, jer primaju jako malo polaznika, a opet nije fer ni prema akademcima da godinama rade isti taj posao i da ne budu birani na sudijske funkcije. Neko ko je sve to smislio nije baš mnogo razmišljao kakvu štetu time pričinjava, a na nekin način vrši se i diskriminacija. Možda bi trebalo da se prestane sa biranjem saradnika (što i jeste u praksi već godinama), videti koliko trenutno ima saradnika u sudovima, koliko akademaca, polako popunjavati sudijska mesta birajući iz obe katergorije. Vremenom više neće biti sudijskih saradnika, jer ih ne primaju, a ostaće samo akademci. Na taj način sudije će imati pomoćnike, sada iz PA, ništa neće izgubiti, svi saradnici će postati sudije (jednog dana) i sve to će se izjednačiti. Dotle paralelno i jedno i drugo pa polako. Sve su to kolege, svi imaju znanje i iskustvo i nema potrebe za prepucavanjem i raspravom. Isto važi i za tužioce.

  6. Poštovani "Ja lično", vaš odgovor na komentar osobe koja se predstavila "Loše!" pokazuje koliko niste dorasli ni jednoj funkciji…. Činjenica da nipodaštavate rad bilo koje osobe, govori u prilog tome da niste dostojni, da nećete biti samostalni i nepristrasni kao i da nećete poštovati prava drugih , te da, očigledno, imate neki lični problem sa osobama koje nisu završile fakultet. Takođe, očigledno je da nemate pojma šta konkretno radi upisničar u sudu ili javnom tužilaštvu. Nastavite da se obrazutejete na seminarima i kursevima , a posao tužilaca i sudija ostavite onima koji su to odavno svojim radom zaslužili… saradnicima koji su već dovoljno edukovani, kojima nisu potrebne simulacije bilo čega, koji cene svačiji rad i shvataju značaj istog, koji su oduvek bili dostojni i koji su svesni odgovornosti koju, bilo koji, posao u sudu ili tužilaštvu nosi.

Ostavite komentar


Društvo

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 10

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine?

Najtopliji grad u Srbiji i danas je bila Ćuprija, gde je u 15 časova temperatura vazduha bila čak 41 stepen Celzijusov, dok je 40 stepeni izmereno u Smederevskoj Palanci, a po 39 stepena bilo je u više od deset gradova širom zemlje. Mnogi se pitaju zašto su baš ova dva grada iz dana u dan najtoplija, a klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Danas zašto je to tako.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.