Stručnjak za bezbednost sa Kosova: Faton Hajrizi ima status veterana OVK iako je u vreme rata imao samo 15 godina 1Printskrin KTV/Jutjub

Faton Hajrizi ima status veterana OVK iako je u vreme rata imao samo 15 godina i treba ispitati ko je njemu to uopšte dao. Srbija sada može da iskoristi činjenicu da neko ko je imao 15 godina u vreme rata, ima status ratnog veterana, kazao je sinoć Bedri Eljezi, stručnjak za bezbednost sa Kosova u emisiji na TV Koha.

On ujedno tvrdi da je Hajrizi krenuo put Loznice kanalima koje agenti srpske BIA-e, navodno, koriste za trgovinu ljudima, a da za njih znaju i međunarodne bezbednosne institucije. Za transport Hajrizija, smatra, glavni u lancu i policajci na terenu nisu bili unapred obavešteni, piše KoSSev.

Srpska policija i danas opsežno traga za muškarcem osumnjičenim za ubistvo jednog i ranjavanje drugog graničnog policajca u Loznici.

Istovremeno, bezbednosne službe utvrđuju njegov identitet, a zbog informacija da to zapravo nije onaj za kim se inicijalno tragalo i čija su dokumenta pronađena u automobilu iz kog je preksinoć na policajce pucano. I dalje se proverava da li je to Artan ili Faton Hajrizi – begunac recidivista iz zatvora na Kosovu, koji je to 9. put iz ustanove u Smrekovnici kod Vučitrna učinio početkom ovog meseca.

Reč je o licu koje je lišeno slobode 2000. godine, a zbog ubistva ruskog vojnika tada sa samo 15 godina starosti. U međuvremenu, onda kada bi pobegao, počinio je još više drugih teških krivičnih dela, uključujući i ranjavanje policajaca na Kosovu.

Kosovske vlasti, od kada je poslednji put 6. jula pobegao iz zatvora u Smrekovnici, za njim tragaju, a on se gotovo svakodnevno njima, sa omalovažavajućim i provokativnim porukama, obraćao preko društvenih mreža, o čemu su izveštavali kosovski mediji. Poručivao im je da ga oni nikada ne mogu uhvatiti, implicirajući da su nesposobni. Oni koji su to mogli, više puta je govorio sa, policiji, nepoznatih lokacija, sada više nisu na vlasti jer su u Hagu, mislivši na bivše pripadnike OVK.

Posedovao status veterana OVK iako u vreme rata imao samo 15 godina

I on je sam bio deo njih, odnosno ima status veterana OVK iako je u vreme rata praktično bio dete, tvrdi stručnjak za bezbednost na Kosovu, Bedri Eljezi, pozivajući se na navodnu izjavu advokata. Traži da se ispita ko je njemu uopšte dao taj status s obzirom na njegove godine i misli da će Srbija njegovu vezu sa OVK sada iskoristiti.

Iako ukazuje na mogućnost teškog krivičnog dela, odnosno prevaru i zloupotrebu, Eljezi je upro prst u Srbiju kao „državu koju organizuju kriminalne grupe“.

„To su dokazi koji ne mogu da se smatraju argumentima u jednoj normalnoj državi, ali znamo da je Srbija kriminalna država, država koja se organizuje od strane kriminalnih grupa. Isti će se truditi da iskoriste da je on bio pripadnik OVK-a. Pozivam se na javnu izjavu jednog od branioca u krivičnim delima, gde je izjavio da ‘klijent je bio u mom dvorištu igrajući se sa i bio je uzrasta 12 godina’. Pozivam se na ovu javnu izjavu službenog lica i verujem da se pitanje dobijanja statusa odnosi na krivično delo za lica koja su im omogućila. Pozivam Specijalno Tužilaštvo i Policiju da istraže slučaj kako je došlo do dobijanja sertifikata“.

Nije je sada Eljezi bavio time na osnovu kojih kriterijuma je Hajrizi dobio status „veterana OVK“, da li je taj status dobio kao deo afere u kojoj je više desetina hiljada Albanaca godinama primalo finansijsku nadoknadu sa falsifikovanim statusom pripadnika OVK ili je kriterijum za ovaj status poslužilo ubistvo ruskog pripadnika KFOR-a.

Sa druge strane, isti ovaj stručnjak za bezbednost kaže da trenutno Srbiji „odgovara da ne hapsi Fatona Hajrizija“ i da ga možda i „namerno nije uhapsila“, s obzirom na kapacitete koje Srbija ima, smatra Eljezi, kada govori o licu koje 9. put beži iz zatvora na Kosovu.

A srpske vlasti su, smatra on, to učinile, kako bi imali razlog za „maltretiranje građana Kosova koji prolaze kroz Srbiju“.

„Sa kapacitetima koje Srbija ima, čudno je kako ga nisu uhapsili. Postoji mogućnost da su ga pustili da pobegne, jer im to daje mogućnost za naknadne akcije, koje su već započete – maltretiranje građana Kosova koji prolaze kroz Srbiju“, smatra Eljezi.

Hajrizi do Loznice preko kanala za trgovinu ljudima za koje zna BIA i međunarodne bezbednosne institucije, a policajci na terenu nisu bili obavešteni od pretpostavljenih
Eljezi u ovom gostovanju tvrdi i da je Hajrizi sa taksistom otišao u Loznicu putem koji koriste kriminalne grupe za trgovinu ljudima.

To je, tvrdi, međunarodno poznat kanal za odlazak u zemlje EU koji je poznat agentima srpske BIA.

„Prema izveštaju dostavljenom međunarodnim bezbednosnim institucijama, srpske vlasti kažu da je taksista izjavio da je osumnjičenog odvezao automobilom iz Preševa da ga odveze do granice sa Bosnom. Ovo je kanal trgovine ljudima. Upravo sirijske izbeglice i zemlje koje su ratovale, koriste ovaj kanal za odlazak u zemlje EU. To je međunarodno poznat kanal, taj posao uglavnom rade agenti BIA da bi se obogatili i preselili u Bosnu, a onda je to trougao sa Hrvatskom“, tvrdi Eljezi.

Mišljenja je da za akciju koja je trebala da bude izvršena za Hajrizija, nisu znale glavešine, kao ni policajci na terenu.

„Ova akcija je bila bez znanja kaposa koji su se bavili ovim poslom, a taksi je zaustavljen baš na putu koji koriste kao kanal i postao sumnjiv, jer nisu bili upoznati. U konkretnom slučaju bio je zaustavljen od dva službenika Srbije da bi ga legitimisali da li on ima veze sa njihovim razrađenim biznisom i isti je odbio da se legitimiše“, rekao je Eljezi.

Ubio policajca na sličan način kao i ruskog vojnika 2000. godine

Stručnjak za bezbednost iznosi verziju o tome na koji je način ubijen policajac.

Tvrdi da ga je prvo udario, a zatim mu uzeo revolver.

„Uspeo je da udari jednog od policijskih službenika, uzme revolver i ispali devet metaka i napusti mesto, preteći prisutnima pištoljem u ruci. Tako je i njegov saputnik uspeo da pobegne, ali su ga bosanske vlasti uhvatile“.

On smatra da se ovo ne možđe smatrati terorističkim aktom:

„To je krivično delo, ali nema nikakve veze sa tvrdnjama Srbije o terorizmu“, dodao je on.

Izvor: KoSSev

Posebne vesti o slučaju ubistva policajca u Loznici:

Oglasio se MUP Srbije: Raspisana potraga za Fatonom Hajrizijem, osumnjičenim za ubistvo policajca u Loznici

Dačić: Lažna izjava Artana Hajrizija, sve je unapred organizovano

Dačić: U Bijeljini uhapšen osumnjičeni za transport ubice od Preševa ka Loznici, kao i njegova supruga u Mladenovcu

Oglasio se osumnjičeni za ubistvo policajca u Loznici iz policije: Tvrdi da mu je brat ukrao dokumenta

Apel Ministarstva spoljnih poslova Kosova: Oprezno prilikom kretanja kroz Srbiju

Dačić za RTS: Reč je o terorističkom napadu koji dolazi sa KiM od strane albanskih struktura

Zdravstveni centar Loznica: Ranjeni policajac trenutno u stabilnom stanju

Za osumnjičenim za ubistvo policajca traga se i u Republici Srpskoj

Mediji: Begunac Faton Hajrizi brat osumnjičenog za ubistvo srpskog policajca, zajedno bili u kolima, sa bratovog telefona se uključio u emisiju

Ubistvo u Loznici preuzelo VJT u Šapcu: Uhapšen vozač automobila iz kog je pucano, za napadačem se traga

Gradonačelnik Loznice: Napad na policiju je napad na državu

Kurti: Nema informacija o ubistvu policajca u Srbiji

Vučić uputio saučešća porodici i kolegama ubijenog policajca Nikole Krsmanovića

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari