Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) i Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) negirali su juče da je s njihovog servera skinut, a potom na internetu objavljen deo tajnog iskaza bivšeg premijera Ive Sanadera datog hrvatskim tužiocima.

Odgovornost za objavljivanje tog iskaza na sajtu za razmenu video-snimaka Jutjub preuzela je hakerska organizacija Nulsekjuriti kroejša koja je juče na svojim stranicama na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter poručila DORH-u da „malo bolje zaštiti svoj server“.

Ta hakerska organizacija takođe je najavila da srušiti i internet stranicu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). DORH je u saopštenju za javnost naveo da snimci ispitivanja osumnjičenih po novom Zakonu o krivičnom postupku nisu nikada čuvani ni na serverima DORH-a ni USKOK-a, pa nisu ni mogli da budu skinuti sa tih servera. Iz DORH-a su poručili i da osumnjičeni i njihova odbrana imaju pravo da kopiraju spise. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, komentarišući „curenje“ više tajnih iskaza u javnost, da treba poštovati zakone i ispitati odakle u javnost izlaze dokumenta koja treba da budu tajna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari