Partija za demokratsko delovanje, čiji je lider Riza Halimi, još prikuplja potpise za podnošenje liste za učešće na parlamentarnim izborima, a nije isključeno da će tražiti pomoć Saveza vojvođanskih Mađara. Kako je Halimi izjavio za Betu, još nisu završeni pregovori o formiranju albanske koalicije koju vode PDD, Demokratska unija doline i grupa građana koja se odvojila od Demokratske partije Albanaca.

Partija za demokratsko delovanje, čiji je lider Riza Halimi, još prikuplja potpise za podnošenje liste za učešće na parlamentarnim izborima, a nije isključeno da će tražiti pomoć Saveza vojvođanskih Mađara. Kako je Halimi izjavio za Betu, još nisu završeni pregovori o formiranju albanske koalicije koju vode PDD, Demokratska unija doline i grupa građana koja se odvojila od Demokratske partije Albanaca. Eventualni pregovori sa SVM uslediće posle dogovora albanskih stranaka.
– Nastavili smo s prikupljanjem potpisa, u toku su i razgovori s Ministarstvom pravde da nam se odobre dodatne grupe za overavanje potpisa, a teoretski je moguće da dobijemo pomoć i od Saveza vojvođanskih Mađara, ako nam bude nedostajao određen broj potpisa – rekao je Halimi.
Na prošlim parlamentarnim izborima u Koaliciji Albanaca Preševske doline bile su Partija za demokratsko delovanje i Demokratska unija doline, koje su osvojile jedno poslaničko mesto u parlamentu. Albance s juga Srbije, proteklih godinu dana u Skupštini Srbije, predstavljao je Riza Halimi.
Romska partija i Unija Roma Srbije takođe prikupljaju 10.000 potpisa podrške građana za izborne liste i pripremaju se za izlazak na izbore. Portparol Romske partije Mensur Haliti rekao je da ta stranka očekuje da će u zakonskom roku predati izborne liste za parlamentarne, kao i za lokalne izbore za grad Beograd. Haliti je Beti izjavio da su aktivisti Romske partije prikupili oko 90 odsto neophodnih potpisa i da će do kraja kampanje imati podršku bar 13.000 građana. On je dodao da su izborne liste te stranke za lokalne izbore u pojedinim opštinama u Srbiji već proglašene i da je u toku priprema izbornih listi za Beograd, Niš i Novi Sad.
Predsednik Unije Roma Rajko Đurić kazao je da će i ta stranka prikupiti potpise za predaju izborne liste, ali da će se žaliti međunarodnim institucijama zbog povećanja broja potpisa koji su potrebni partijama manjina za izlazak na izbore. Đurić je rekao da je odluka Ustavnog suda o povećanju broja potpisa birača sa 3.000 na 10.000, u suprotnosti s međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima čiji je Srbija potpisnik i da vređa stranke nacionalnih manjina.
Ustavni sud Srbije odlučio je da i stranke nacionalnih manjina za predaju izborne liste moraju da imaju 10.000 overenih izjava birača, umesto 3.000 kako je bilo na prošlim izborima. Rok za predaju izbornih lista na parlamentarnim i lokalnim izborima zakazanim za 11. maj, ističe 25. aprila u ponoć. Od manjinskih stranaka i koalicija, liste su predale bošnjačka koalicija Za evropski Sandžak – dr Sulejman Ugljanin i Mađarska koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari