Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik Riza Haljimi kritikovao je najavu predsednika Koordinacionog tela Zorana Stankovića da će 2014. godine biti sproveden vanredni popis stanovništva u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

– Ako su ovo i stavovi Vlade Srbije, onda će, prema svemu sudeći, i ova vlada nastaviti igre bez granica kojima će se prolongirati rešavanje veoma važnih problema Albanaca – ocenjuje Haljimi u izjavi dostavljenoj medijima. On je zatražio od Vlade Srbije „da, u duhu evropskih vrednosti, obezbedi ozbiljan pristup u rešavanju teških i osetljivih problema Albanaca u regionu juga Srbije“. Lider PDD tvrdi da „Stanković arbitrarno i nametnuto“ najavljuje da će biti vanrednog popisa i da je, posle nedavnog sastanka sa 24 ambasadora OEBS-a u Bujanovcu, izneo niz „ neprihvatljivih izjava o problematici Albanaca na jugu Srbije“.

Haljimi podseća da su u januaru ove godine počeli razgovori predstavnika Albanaca sa predsednikom Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije i da je tom prilikom predložena platforma o neophodnim merama za afirmaciju prava Albanaca na jugu Srbije, koje je Vlada Srbije usvojila u sedam tačaka. Nakon sastanka koji su lideri Albanaca sa juga Srbije imali početkom jula sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu očekuje se i sastanak sa premijerom Ivicom Dačićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari