Izraelske trupe povukle su se juče iz Pojasa Gaze pošto su SAD apelovale na zaraćene strane da okončaju sukobe u kojima je živote, za samo dva dana, izgubilo više od 100 Palestinaca. Na taj način spaseni su mirovni pregovori između dveju strana. Međutim, islamistička grupa Hamas, koja ima kontrolu nad obalskom enklavom, proglasila je „pobedu“ i obećala da će nastaviti raketne napade na Izrael.

Izraelske trupe povukle su se juče iz Pojasa Gaze pošto su SAD apelovale na zaraćene strane da okončaju sukobe u kojima je živote, za samo dva dana, izgubilo više od 100 Palestinaca. Na taj način spaseni su mirovni pregovori između dveju strana. Međutim, islamistička grupa Hamas, koja ima kontrolu nad obalskom enklavom, proglasila je „pobedu“ i obećala da će nastaviti raketne napade na Izrael. Pre toga, u gradu na jugu zemlje Aškelonu izveden je napad neposredno posle povlačenja izraelskih vojnika.
Jedan od vrhovnih zvaničnika izraelske vlade izjavio je da je u konfliktu nastupila „dvodnevna pauza“ zbog posete američkog državnog sekretara Kondolize Rajs. Očekuje se da ona danas i sutra prisustvuje sastanku izraelskih i palestinskih zvaničnika u Jerusalimu i Ramali, gradu na Zapadnoj Obali, u cilju postizanja napretka u mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca.
„Ova veoma ograničena operacija u Gazi imala je za cilj da pokaže Hamasu šta se može dogoditi“, rekao je izraelski zvaničnik. „Ukoliko pobunjenička grupa obustavi raketne napade, i ako shvati našu poruku, onda možemo ući u fazu mira“, dodao je ovaj zvaničnik.
Vašington je vršio pritisak na Izrael da obustavi sukobe pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas suspendovao mirovne pregovore pod pokroviteljstvom SAD u znak protesta protiv nasilja. „Neprijatelj je poražen“, izjavio je portparol vojnog krila Hamasa pošto su stanovnici Gaze napustili svoje domove u kojima su bili zatočeni proteklih pet dana dok su se vodile žestoke borbe. Medicinsko osoblje i Hamas procenili su da gotovo polovinu od 112 Palestinaca koji su ubijeni u napadima Izraela čine civili.
Vrhovni zvaničnik Hamasa Sami Abu Zahri rekao je: „Gaza će uvek biti groblje okupacionih snaga“. Zvaničnici Hamasa rekli su da su pronašli četiri tela, uključujući i telo zdravstvenog radnika, posle povlačenja izraelskih trupa. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je Izrael za korišćenje „prekomerne sile“ i tražio od Palestinaca da obustave raketne napade. Abas je rekao da neće obnoviti pregovore s premijerom Izraela Ehudom Olmertom dok god ne prestane ono što je on nazvao izraelskom agresijom.
Portparol Bele Kuće je rekao: „Nasilje treba da prestane, a pregovore treba obnoviti“. Havijer Solana, komesar za spoljnu politiku EU, rekao je u Tel Avivu povodom pregovora sa izraelskim i palestinskim vlastima: „Smatram da moramo da prenesemo poruku obema stranama da politički proces mora biti nastavljen“. Hamas tvrdi da izvodi raketne napade u samoodbrani i da će ih obustaviti ukoliko Izrael suspenduje sve vojne operacije u Gazi i okupiranoj Zapadnoj Obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari