Palestinski bombaš samoubica razneo se juče ispred pekare u turističkom gradu Eilat na jugu Izraela, kada je ubijeno još troje ljudi, saopštila je policija. Ovo je prvi samoubilački napad u Izraelu za gotovo devet meseci i prvi u gradu Eilatu. Portparol Hamasa rekao je da je bombaški napad „prirodan odgovor“ na izraelsku vojnu politiku u Gazi i na Zapadnoj obali.

Palestinski bombaš samoubica razneo se juče ispred pekare u turističkom gradu Eilat na jugu Izraela, kada je ubijeno još troje ljudi, saopštila je policija. Ovo je prvi samoubilački napad u Izraelu za gotovo devet meseci i prvi u gradu Eilatu. Portparol Hamasa rekao je da je bombaški napad „prirodan odgovor“ na izraelsku vojnu politiku u Gazi i na Zapadnoj obali. Dve palestinske pobunjeničke grupe Islamski džihad i Al Aksa brigade mučenika preuzeli su odgovornost za napad. „Operacija je jasna poruka palestinskim rivalima. Neophodno je okončati sukobe i okupaciju koja pogađa srca palestinskog naroda“, objavljeno je na veb sajtu islamskog džihada. Grupa je identifikovala bombaša samoubicu kao Mohameda Saksaka (21) iz pojasa Gaze. Palestinski veb sajt Ramatan citirao je izjave Saksakove familije koja je rekla da je on napustio kuću pre tri dana i da od tada ništa nisu znali o njemu. Očevici su saopštili da je bombaš na sebi imao dugačak zimski kaput, uprkos veoma sunčanom i toplom danu kada je prišao pekari i razneo se.
U međuvremenu, naoružani napadači Hamasa i Fataha sukobili su se juče širom pojasa Gaze, napadajući bezbednosne komplekse, kada je razbijen i električni transformator i oteto nekoliko lokalnih komandanata. Četiri osobe su ubijene dok je veliki deo pojasa Gaze ostao bez električne energije.
Saudijska Arabija i Egipat ponudili su pomoć u rešenju krize, dok je ministar za informisanje iz redova Hamasa Jusuf Rizka upozorio da su dve strane na ivici građanskog rata. Saudijski kralj Abdulah osudio je sukobe i nazvao ih „sramotnim“. Zvaničnici Hamasa i Abasa pozdravili su poziv kralja Abdulaha na mirovne pregovore u Meki.
U gradu Kan Junisu na jugu Gaze sukobi su izbili posle otmice lokalnog šefa za bezbednost. U znak osvete borci Fataha su oteli nekoliko lokalnih lidera Hamasa. Pripadnici Hamasa i Fataha postavili su blokade u okolini kuća i kancelarija svojih lidera i blizu bezbednosnih kompleksa.
Posle nekoliko nedelja žestokih sukoba, iz kojih niko nije izašao kao jasan pobednik, ne postoji nijedan znak da će sukobi uskoro biti okončani. Svaka strana broji na hiljade naoružanih ljudi. Većina pripadnika palestinskih snaga bezbednosti lojalni su Abasu, dok Hamas broji 5.600 pripadnika milicije. I Hamas i Fatah imaju svoja vojna krila. Al Akse brigade mučenika su vojno krilo Fataha, dok je brigada Izedin al Kasama vojno krilo Hamasa.
Hamas veliki deo novčanih prihoda dobija od Irana i islamskih pristalica širom sveta, dok je Bušova administracija od Kongresa zatražila dodatnih 85 miliona dolara za pomoć Abasovim trupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari