„Vrata pakla“ za Izrael, koja je Hamas u sredu pominjao pošto je ubijen vojni vođa tog pokreta Ahmed al Džabari, juče su, izgleda, odškrinuta, pošto je u mestu Kirjat Malahi raketa lansirana iz Pojasa Gaze usmrtila troje civila. Ranjeni su jedan četvorogodišnjak i dve bebe. Vrata će, valjda, biti potpuno otvorena napadom na Tel Aviv kojim Hamas preti, a što izraelski zvaničnici otpisuju kao propagandu Hamasa i malo verovatno. Međutim, izraelski mediji javili su u međuvremenu da je „prva raketa pala južno od Tel Aviva“.


Operacija Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) „Stub odbrane“, pokrenuta, kako je objašnjeno, zbog ispaljivanja stotina raketa iz Gaze na jug jevrejske države, ne izgleda ništa manje pakleno. Jedanaest Palestinaca, uglavnom pripadnika Hamasa, ali i dece, kako je izvestio Bi-Bi-Si, nastradalo je u jučerašnjim vazdušnim napadima na Gazu. Ako se sukob ne umiri, a pogotovo ako Izrael realizuje pretnju kopnenom invazijom na Gazu, pakao će biti potpun.

Među ubijenima u izraelskim vazdušnim napadima je i jedanaestomesečni sin kamermana britanskog javnog servisa. Beba Omar stradala je od teških opekotina, dok su njen brat i ujak u kritičnom stanju.

Izraelski zvaničnici ponosni su na likvidaciju Džabarija, za kojeg navode da je odgovoran za sve napade na Izrael iz Gaze u poslednjih deset godina. Sledeći je na spisku lider Hamasa Ismail Hanije „ako raketiranje ne prestane“, rekao je izraelski ministar saobraćaja Izrael Kac.

Na procesiji Džabarija u gradu Gaza masa je juče zahtevala osvetu. „Hamas izgleda ne dozvoljava strancima da napuste Gazu. Jesu li oni ljudski štit“, napisala je na svom tviter nalogu dopisnica Gardijana Herijet Šervud. Situaciju u gradu ona je opisala kao „haotičnu i zastrašujuću“: pripadnika Hamasa nije bilo na sprovodu zbog pretnji likvidacijama iz vazduha, a u daljini se videlo kako izraelska protivvazdušna odbrana obara projektile lansirane iz Gaze. Izraelska avijacija, prema njenim rečima, koristi i tehnike zastrašivanja simulirajući snažne eksplozije. IDF stanovnicima Gaze iz letelica distribuira letke u kojima ih upozorava da se klone operativaca Hamasa, rekao je njegov portparol. U sredu i četvrtak, kako navodi vojska, na Izrael je palo bar 245 raketa.

– Muškarci i žene Palestine, nastavljamo otpor – rekao je šef političkog biroa Hamasa Haled Mašal na sastanku islamističkih lidera u Kartumu.

Hamas treba da obustavi napade kako bi se situacija umirila, složili su se u telefonskom razgovoru predsednik SAD Barak Obama i premijer Izraela Benjamin Netanjahu, saopštila je Bela kuća. Obama je razgovarao i sa predsednikom Egipta Mohamedom Mursijem. Obama i Mursi su se „složili da je važno raditi na smirivanju situacije što pre“, navedeno je u Vašingtonu.

Egipat je osudio napade Izraela, vratio kući svog ambasadora iz Tel Aviva, dok je ambasador jevrejske države u Kairu pozvan na razgovor u egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova. Muslimanska braća pozvala su na proteste zahtevajući od vlade prekidanje odnosa sa Izraelom, što je Gardijan navelo na zajedljiv komentar: „Zar im niko nije rekao da su oni (Muslimanska braća) vlada?“. Ambivalentno držanje Egipta prema krizi govori koliko je vladi komplikovano da balansira između zahteva islamističkog javnog mnjenja i sopstvene ideologije sa jedne, i spoljnopolitičkog pragmatizma sa druge strane.

Mursi se obratio sunarodnicima sa TV ekrana:

– U kontaktu smo sa narodom u Gazi i sa Palestincima i uz njih smo dok agresija ne prestane. Ne prihvatamo nastavak agresije pod bilo kakvim okolnostima. Izraelci moraju da shvate da je agresija neprihvatljiva, da će samo dovesti do nestabilnosti u regionu.

Katar i Jordan osudili Tel Aviv

Katar, jedan od ključnih saveznika zapadnih zemalja na Bliskom istoku, snažno je osudio vojne operacije Izraela.

– Ovaj svirepi napad ne sme proći nekažnjeno… Protiv smo ekstremizma i terorizma, ali ovakve neodgovorne i neopravdane napade svet mora da osudi – rekao je premijer Džasem al Tani. Jordan je upozorio Izrael da „ponovo uvlači region u spiralu nasilja“, dok je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg oštro kritikovao Hamas jer , kako je rekao, napadi pogoršavaju ionako nesiguran položaj stanovnika Gaze. On je apelovao na Izrael da učini sve što može da smanji napetost i izbegne civilne žrtve. Produbljivanje sukoba nije nikom u interesu, pogotovo kada je region nestabilan, naveo je Hejg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari