Širom Izraela pooštrene su mere bezbednosti nakon što je Hamas pozvao na „dan gneva“ u znak protesta zbog izraelskog bombardovanja Gaze. U izraelskom vazušnom napadu na Pojas Gaze, u četvrtak, ubijen je Nizar Rajan, jedan od lidera ekstremističke palestinske organizacije Hamas, koji se zalagao za obnovu napada bombaša-samoubica na teritoriji Izraela. Zvaničnici Hamasa pozvali su sunarodnike na osvetu ubijenog Rajana, koji je bio jedan od najradikalnijih političkih vođa ovog pokreta.

 U očekivanju protesta i nasilja iz odmazde zbog ubistva Rajana, Izrael je zatvorio prelaze ka Zapadnoj obali i onemogućio prolazak Palestincima, dok je raspoređeno i teško naoružanje. U napadu su pored Rajana stradale dve od njegove četiri žene i sedmoro njegove dece. Nizar Rajan je bio sveštenik i smatran je za jednog od najradikalnijih političara Hamasa koji je zastupao povratak samoubilačkih napada na unutrašnjost Izraela.

Izraelski borbeni avioni u međuvremenu nastavili su bombardovanje meta u Pojasu Gaze dok su islamistički borci ispaljivali rakete na izraelsku luku Aškelon, čime su nestale nade međunarodne zajednice za uspostavljanje prekida vatre kako bi bili okončani sedmodnevni sukobi. Izraelsko vojno vazduhoplovstvo gađalo je oko 20 meta pri čemu su u jednoj kući poginula dva Palestinca.

Izrael je saopštio da je završio pripreme za eventualnu kopnenu ofanzivu i da je veliki broj vojnika i tenkova grupisan na granici sa Gazom. Mnoge palestinske porodice iseljene su iz pograničnih oblasti, a juče ujutru izraelska vojska omogućava strancima da napuštaju Gazu. Glavna agencija UN koja radi u Gazi Unvra obnovila je dostavu isporuka Gazi, ali je upozorila na veoma tešku humanitarnu situaciju u oblasti. Izraelska vojska saopštila je da su mete napada bili arsenali naoružanja, vozilo koje je prevozilo protivavionske rakete, lanseri raketa i tunel za šverc naoružanja. Kasno u četvrtak uveče izraelski avioni gađali su i džamiju u Džebalji i bezbednosni zvaničnici jevrejske države rekli su da je to bilo mesto sastanka i komandni položaj Hamasa, dok je veliki broj naknadnih eksplozija ukazao na to da su tu bile sklonjene rakete, projektili i druge vrste naoružanja. Od subote 27. decembra kada su pokrenuti napadi iz vazduha stradalo je 420 Palestinaca, dok je 1.850 ranjeno.

Masovni protesti u Indoneziji

Džakarta – Više od 10.000 muslimana marširalo je juče indonežanskom prestonicom Džakartom (na fotografiji) u znak protesta zbog izraelskog bombardovanja Gaze. Demonstranti su nosili parole na kojima je pisalo „Spasite Palestince od Izraela“, „Bog je veliki“ i dr. U jednom trenutku više hiljada demonstranata okupilo se izpred američke ambasade gde je stajao kordon policije. Slični protesti održani su i u drugim indonežanskim gradovima, tačno nedelju dana od početka izraelske ofanzive u Gazi. Ogromna većina indonežanskih muslimana praktikuju forme umerenog islama i podržavaju stvaranje palestinske države. Indonežanska vlada obećala je 1.2 miliona dolara pomoći žrtvama bombradovanja. Slični protesti održani su i na Filipinima, u prestonici Manili, gde su demonstranti nosili parole na kojime je pisalo „Izrael je kasapin dece“ i brojne optužbe za ratne zločine. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari