Jezivi mir i tišina zavladali su juče pojasom Gaze, gde je Hamas preuzeo punu kontrolu posle serije napada na ključna uporišta rivalskog pokreta Fataha. Pobunjenici Hamasa opkolili su predsednički kompleks u Gaza Sitiju, posle nedelju dana sukoba u kojima je život izgubilo više od 100 ljudi.

Jezivi mir i tišina zavladali su juče pojasom Gaze, gde je Hamas preuzeo punu kontrolu posle serije napada na ključna uporišta rivalskog pokreta Fataha. Pobunjenici Hamasa opkolili su predsednički kompleks u Gaza Sitiju, posle nedelju dana sukoba u kojima je život izgubilo više od 100 ljudi.
Zahtevi Palestinaca za nezavisnom državom dovedeni su na ivicu kolapsa budući da je Hamas preuzeo kontrolu nad celim pojasom Gaze proterivanjem i pogubljenjem pripadnika rivalskog Fataha i proglašavanjem islamskih zakona na izraelskom pragu. Četrnaest godina posle sporazuma u Oslu, kojim je otvorena perspektiva za stvaranje palestinske države na Zapadnoj obali i u Gazi, postoji opasnost cepanja njihovih navodnih teritorija na dva ratna entiteta.

Više od 100 zvaničnika Fataha pobeglo u Egipat

El Ariš – Gotovo 100 palestinskih zvaničnika iz umerenog pokreta Fatah predsednika Mahmuda Abasa pobeglo je juče u Egipat iz Gaze, saopštila je egipatska policija. Ribarskim čamcima u egipatsku luku El Ariš došlo je 97 visokih članova Fatahovog bezbednosnog i administrativnog aparata. Oni su potom odvedeni u kampove pripojene egipatskim snagama bezbednosti, potvrdila je policija u Kairu. Veruje se da su većina palestinskih zvaničnika pobegli iz štaba Preventivnih snaga bezbednosti u Gazi koji je sada pod kontrolom Hamasa. Neki su bili ranjeni i odmah su medicinski zbrinuti u policijskom kampu. Egipatske vlasti uputile su dodatne policijske snage na granici, gde su raspoređena vojna vozila i vodeni šmrkovi kako bi se sprečio eventualni masovni ulazak Palestinaca iz Gaze. Policija takođe traga za tunelima ispod granice kroz koje bi pobunjenici mogli da prođu. AP

Palestinski predsednik Mahmud Abas raspustio je u četvrtak uveče vladu koju predvodi Hamas i uveo vanredno stanje u zemlji. Premijer Ismail Hanija iz redova Hamasa kaže da će njegova vlada izvršiti pritisak i da će on uvesti odlučujuće zakone i red u zemlji. Relativni mir nastupio je posle nekoliko scena nasilja u četvrtak, kada su borci Hamasa opkolili preostale pozicije Fataha, među kojima su glavni štab Fatahovih Preventivnih snaga i predsednički kompleks u Gaza Sitiju. Pobunjenici Hamasa u pojasu Gaze izjavili su da su uhapsili komandanta elitne predsedničke garde i nekoliko drugih visokih zvaničnika Fataha. Dopisnici iz Jerusalima kažu da su Zapadna obala i pojas Gaze sada efektivno razdvojeni jedan od drugoga – Gazom komanduje Hamas, dok je Zapadna obala pod upravom Fataha.
Hanija je odbacio ideju o odvajanju Gaze, ističući da je „pojas Gaze nedeljivi deo zemlje i da su njegovi stanovnici integralni deo palestinskog naroda“. Međutim, Abas je izjavio da će sada vladati predsedničkim dekretom sve dok se ne stvore uslovi za prevremene izbore.
Još nije poznato kako bi predsednik mogao da vlada Gazom gde su zelene zastave islamskog pokreta otpora okačene na mnoge zgrade vlade. „Rekli smo narodu da je prošla era okončana i da se nećemo vraćati“, izjavio je Islam Šahvan, portparol Hamasa. „Era pravde i islamske vladavine je stigla“.
Kais Abu Lejla, član izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije, izjavio je da postoji rešenost da se preduzmu akcije u cilju zaustavljanja „ustanka“. „Ovo je borba da se sačuva sve što smo gradili u proteklih 14 godina“.
Pobeda Hamasa posmatra se kao pomoć Iranu i Siriji koji podržavaju pobunjenike i preokret za prozapadne režime u Jordanu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji koji su zabrinuti povodom mešanja Teherana u Iraku i Libanu, kao i na palestinskim teritorijama.
Jordan strahuje od unutarpalestinskih sukoba koji bi mogli da se prošire na Zapadnu obalu duž toka reke Jordan u kraljevstvo, gde je najmanje polovina stanovništva palestinskog porekla. „Stvari nikada nisu bile lošije“, izjavio je jedan visoki arapski diplomata.
Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da je „duboko zabrinut“ zbog produbljivanja krize i pozvao je na hitnu obustavu nasilja. Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs izrazila je podršku Abasu ističući da je pokazao da ume da vlada po zakonima. „U potpunosti podržavamo njegovu odluku da pokuša da okonča krizu i pruži šansu palestinskom narodu da se vrati miru i boljoj budućnosti“.
Britanski sekretar spoljnih poslova Margaret Beket izrazila je žaljenje zbog raspuštanja vlade. „Još jednom naoružani ekstremisti sprečavaju napredak i rade protiv volje većine koja traži mirno rešenje o postojanju dve države“. Krizu je dodatno izazvala i odluka Evropske komisije da suspenduje humanitarnu pomoć pojasu Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari