Hamas je objavio da je odneo pobedu nad Izraelom u Pojasu Gaza, tvrdeći da je u 22-dnevnim sukobima ubijeno samo 48 njegovih boraca. Maskirani pripadnik oružanog krila islamske grupe obećao je da će se grupe ponovo naoružati nakon što su njihovi lideri proglasili da su u sukobima odneli svetu pobedu. Predstavnik Hamasa odbacio je nastojanja Izraela da obustavi krijumčarenje oružja u Pojas Gaze, što je proglašeno za cilj rata.

Dan nakon što je Hamas saopštio da će militanti obustaviti napade na nedelju dana da bi Izraelu dao vremena da se povuče, krhko primirje u Pojasu Gaze i dalje je na snazi. „Mi zahtevamo da se naš neprijatelj povuče iz Pojasa Gaze u toku jedne sedmice, kao i da se otvore svi granični prelazi da bi se mogla dostaviti humanitarna pomoć, hrana i ostale potrepštine za naš narod u Pojasu Gaze“, kazao je zamenik šefa Hamasa u Siriji Musa Abu Marzuk. Ismail Hanija, vrhovni lider Hamasa u Gazi, rekao je da Izrael nije uspeo da ostvari svoje ciljeve. „Bog nam je omogućio veliku pobedu, ne samo jednoj frakciji, partiji ili oblasti, većcelom našem narodu“, rekao je on u obraćanju na televiziji Hamasa.

Izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da želi da se trupe povuku što je moguće pre, a jedan deo izraelskih snaga većje otišao iz oblasti. Dopisnici su izjavili da nakon tronedeljnih sukoba stanovnici Gaze oskudevaju u osnovnim životnim namirnicama, kao što su hrana, lekovi i gorivo, a intenziviranje napora da se ubrza dostava isporuka je u toku. Oni su rekli da su glavna pitanja i dalje bez odgovra, kao što je u kojoj meri će Izrael otvoriti granične prelaze, ko će nadgledati južnu granicu Pojasa Gaze, i koliko je sada jak Hamas.

Okružen evropskim političkim liderima, od kojih su neki kritički nastrojeni prema taktikama koje je Izrael primenjivao tokom sukoba u Gazi, šef izraelske vlade je rekao da njegova zemlja nije zainteresovana da njeni elementi ostanu u Pojasu Gaze. Jedan izraelski zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost, izjavio je da će se trupe potpuno povući do današnje inauguracije novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame. Evropski lideri doputovali su u Izrael da pruže podršku prekidu vatre. Britanski premijer Gordon Braun je rekao da je otvaranje granica prema Gazi od velike važnosti jer bi se time omogućilo obnavljanje pregovora koji su neophodni za uspostavljanje trajnog mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari