Islamistička organizacija Hamas, koja kontroliše Pojas Gaze, najavila je juče da neće dozvoliti održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, 24. januara 2010, na koje je pozvao predsednik Palestinske uprave i lider rivalskog Fataha Mahmud Abas.Ministarstvo unutrašnjih poslova Hamasa saopštilo je da je zabrana proglašena jer su na izbore pozvale „ličnosti koje nemaju pravo da ih objave“, i zat

Islamistička organizacija Hamas, koja kontroliše Pojas Gaze, najavila je juče da neće dozvoliti održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, 24. januara 2010, na koje je pozvao predsednik Palestinske uprave i lider rivalskog Fataha Mahmud Abas.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hamasa saopštilo je da je zabrana proglašena jer su na izbore pozvale „ličnosti koje nemaju pravo da ih objave“, i zato što bi se glasalo bez pomirenja između Hamasa i Fataha. Abas je nedavno raspisao izbore za januar, kada ističe četvorogodišnji mandat palestinskom zakonodavnom savetu, u kojem dominira Hamas. Abas je za predsednika izabran 15. januara 2005. i mandat mu je već istekao, ali je potom produžen za još godinu dana.

Na izborima pre četiri godine Hamas je neočekivano trijumfovao nad Fatahom koji se smatra umerenijim, što je dovelo da napetosti između dveju organizacija. Napetost je dostigla vrhunac u junu 2007, kada su hamasovci silom preuzeli vlast u Pojasu Gaze, pobedivši snage lojalne Fatahu. Abas je tada raspustio vladu nacionalnog jedinstva i formirao novi kabinet na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, u kojem nema pripadnika Hamasa.

Svi napori egipatskih posrednika da pomire Hamas i Fatah i da se izbori održe u leto sledeće godine propali su u prethodnom periodu. Hamas je nedavno ocenio da je dekret o izborima osmišljen u cilju produbljivanja političkog jaza među Palestincima, preneli su izraelski mediji izveštaje svetskih agencija. Ništa nisu pomogla ni Abasova obećanja da će nastaviti da radi na pomirenju među Palestincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari