Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamenei izrazio je juče sumnju u postojanje i dimenzije Holokausta i osudio „crvene linije“ Zapada po pitanju slobode izražavanja. „Zemlje koje pretenduju da su slobodne, imaju crvene linije i veoma su odlučne da ih brane. U evropskim zemljama niko se ne usuđuje da govori o Holokaustu … za koji ne znamo da li je stvaran ili ne i da li ga je bilo, kako se dogodio“, rekao je Hamenei povodom iranske Nove godine.


Obraćajući se u Mešhedu, jednom od glavnih svetih gradova Irana, Hamenei je pozvao na „otpor kulturnoj invaziji“ Zapada. „Dovođenje u pitanje Holokausta smatra se kao velika greška, oni to sprečavaju, hapse i sude, a pretenduju da su slobodni. Oni očekuju od nas da ne branimo naše crvene linije po pitanju vere i revolucionarnih vrednosti“, dodao je Hamenei.

Iran ne priznaje Izrael, a neki od iranskih zvaničnika redovno pozivaju na uništenje te zemlje. Ali, za razliku od svog prethodnika Mahmuda Ahmadinežada, koji je Holokaust nazvao „mitom“, sadašnji predsednik Irana Hasan Ruhani osudio je „nacistički masakr Jevreja“. Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif je u februaru izjavio da je istrebljenje Jevreja pod nacistima bila „okrutna tragedija koja se nikada ne sme ponoviti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari