Avganistanski predsednik Hamid Karzai optužio je međunarodne snage predvođene NATO u Avganistanu (ISAF) za smrt više od 90 civila u operacijama u proteklih nekoliko dana. Karzai je rekao da Avganistan to neće više tolerisati. „Proteklih dana, zbog nepreciznih i neselektivnih operacija snaga NATO i koalicije, naš narod je patio.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai optužio je međunarodne snage predvođene NATO u Avganistanu (ISAF) za smrt više od 90 civila u operacijama u proteklih nekoliko dana. Karzai je rekao da Avganistan to neće više tolerisati. „Proteklih dana, zbog nepreciznih i neselektivnih operacija snaga NATO i koalicije, naš narod je patio. To je neprihvatljivo. To se neće više tolerisati“, rekao je Karzai.
On je rekao da takve operacije „neće biti ni od kakve koristi za Avganistan“ i pozvao međunarodne snage da poboljšaju koordinaciju s avganistanskim snagama kako bi se sprečile civilne žrtve. Avganistanski predsednik je ukazao na niz nedavnih operacija međunarodnih snaga u kojima su poginuli i civili, uključujući i vazdušni napad NATO u noći između četvrtka i petka na jugu zemlje. U tom napadu u provinciji Helmand poginulo je 25 osoba, uključujući devet žena i troje dece.
Zapovednici snaga NATO sastali su se u petak s plemenskim vođama u Helmandu i izrazili „duboko žaljenje“ zbog pogibije 25 civila u vazdušnim napadima, navodi se u saopštenju ISAF. Karzai je takođe rekao da su 52 civila poginula u vazdušnim napadima NATO tokom tri dana borbi u južnoj provinciji Orzugan.
ISAF je u četvrtak potvrdio da je izvestan broj civila poginuo u borbama u okrugu Čora, u toj provinciji, dok su lokalni zvaničnici rekli da je oko 60 civilna poginulo u vazdušnim napadima, ali i u borbama ISAF i talibana. Predstavnici ISAF rekli su da je više desetina talibanskih boraca poginulo tokom vikenda u južnom i istočnom Avganistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari