Drugi krug predsedničkih izbora u Avganistanu biće održan 7. novembra, saopštili su juče zvaničnici Nezavisne izborne komisije. Rivali u „izbornoj utakmici“ biće aktuelni šef države Hamid Karzai i predstavnik opozicije Abdulah Abdulah.

Takva odluka usledila je dan nakon što je Komisija za izborne žalbe naredila poništavanje glasova sa 210 biračkih mesta, u nedavno objavljenom izveštaju o nepravilnostima na predsedničkim izborima održanim 20. avgusta. Na taj način odbačeni su prvi rezultati prema kojima je Karzai osvojio 55 odsto glasova, dok je bivšem šefu države Abdulahu poverenje navodno pružilo 28 odsto birača.

Iako su postojali nagoveštaji da aktuelni šef države neće pristati da se takmiči u drugom krugu izbora, Karzai je poklekao pod pritiscima i saopštio da prihvata nalaze Nezavisne izborne komisije. Prema njegovom mišljenju, odluka je „zakonita“ i predstavlja „korak napred“ za demokratiju. „Nije trenutak za otpočinjanje diskusije o istrazi koju je sprovela Nezavisna izborna komisija, već je kucnuo čas za unapređenje stabilnosti i uspostavljanje nacionalnog jedinstva“, naglasio je Karzai. Konferenciji za novinare na kojoj je predsednik Avganistana saopštio svoju odluku prisustvovali su i američki senator Džon Keri i šef misije UN u toj državi Kai Eide. Dvojica zvaničnika izrazili su zadovoljstvo zbog Karzaievog pristanka da učestvuje u izbornoj trci i naglasili da taj događaj predstavlja šansu za popravljanje prilika u državi.

Rival šefa države na predstojećim izborima izjavio je da je spreman da ponovo „ukrsti koplja“ s Karzaijem, naglasivši da se zalaže za promene u državi. Iako Abdulah odbacuje mogućnost formiranja postizborne koalicije sa Karzaijevim saradnicima, pojedini analitičari tvrde da postoji mogućnost da lider opozicije promeni mišljenje. Istovremeno, postoje bojazni da će talibanski pobunjenici napasti biračka mesta i zgrade vlade za vreme održavanja drugog kruga izbora, što se dogodilo 20. avgusta. Uprkos takvim strahovanjima, većina birača u Kandaharu, koji se smatra snažnim uporištem Karzaija, najavljuje da će izaći na birališta i ponovo podržati dosadašnjeg šefa države.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari