Hapsi, milicijo, dok ja merkam proju: Otvorena sezona hapšenja ekoloških aktivista 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Vikend iza nas neki su iskoristili da se dive proji u Medveđici, dok su drugi pak imali neočekivane goste – policiju. Pretresali su stanove pripadnici Uprave kriminalističke policije više ekoloških aktivista, a potom ih vodili da “daju izjavu u svojstvu građanina”.

Najpre je u Vranju u subotu priveden na informativni razgovor odbornik Ekološkog ustanka Dragan Antić, zatim i aktivistkinja iz Vršca Zorana Crnojević, da bi potom bilo odvedeno četvoro aktivista udruženja “Eko straža”.

Istog dana, aktivistkinju Demokratske stranke Milicu Ranđelović privela je policija na aerodromu „Nikola Tesla“ u trenutku kada je trebalo da se ukrca u avion.

Aktivistu Predraga Žunića policija nije zatekla u subotu na adresi, pa je celu proceduru prošao u ponedeljak.

U gotovo svim slučajevima, država razmatra da li da građane optuži za krivična dela pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Osnov – postojanje na listi administratora pojedinih Fejsbuk grupa.

I nije to ništa novo.

Hapsi, milicijo, dok ja merkam proju: Otvorena sezona hapšenja ekoloških aktivista 2
Nina Čolić – Foto: Danas/Radenko Topalović

Od poslednjih protesta, bar 40 građana našlo se u sličnoj situaciji širom Srbije. Neki zbog objavljene fotografije nečijeg tuđeg transparenta protiv kompanije koja planira kopanje litijuma u Srbiji, neki jer su razvili parole tokom dočeka sportista sa Olimpijskih igara, a bilo je i sasvim “slučajnih” privođenja jer se “greške” dešavaju.

Sve u svemu, sasvim je sigurno da je lov na aktiviste i one koji se otvoreno protive potencijalnoj ekološkoj katastrofi u jeku sezone.

Dok se ulicama šetaju, uspešno posluju i pod zaštitom države obitavaju optuženi za proizvodnju više tona marihuane, razni kumovi upitnog morala i bivše državne sekretarke sa opskurnim poznanstvima, najveći problem države Srbije trenutno predstavljaju građani koji javno stavljaju do znanja da nemaju poverenja u donosioce odluka da će sve oko spornog iskopavanja litijuma biti sprovedeno po najvišim standardima i bez postojanja makar i promila rizika po životnu sredinu.

Ne shvataju na vrhu da i običan seljak želi da uživa u svojoj proji, a ne parizeru po povlašćenoj ceni.

Imao je predsednik Srbije vremena, u pauzama između merkanja proja i sireva, da obavesti prisutne kako je ustanovio da su rekordni iznosi novca u našu zemlju ušli preko različitih političkih NVO, a navodno za finansiranje protesta na koje građani nisu dolazili organizovano autobusima, već u ličnoj režiji.

Ne odgovara predsedniku ni što je svestan da građani koji dolaze na proteste većinom i ne žele da se bave političkom pozadinom kopanja litijuma, već samo predupređivanjem posledica.

Kako nekome, ko to nikada nije osetio, objasniti šta znači boriti se za osnovne resurse, a da se ne radi o novčanicama uglavnom u krupnim apoenima?

Po svemu sudeći, nikako.

Ne može onaj, ko svoj narod prebrojava i hapsi, da shvati da neće svi “kolače” po svaku cenu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari