Pretraživač Gugl juče nije radio u Kini, a vlasti su pojačale cenzuru i represiju uoči 25. godišnjice gušenja studentskih demonstracija na pekinškom trgu Tjenanmen. Uoči te godišnjice, stotine miliona korisnika interneta u Kini moglo je samo da konstatuje da je krajnje usporen pristup internetu, što je znak povećane aktivnosti agenata za kontrolu društvenih mreža.


Pretraživač Gugl nije bio u funkciji kao ni ostali servisi tog američkog giganta kao što su gmail, gugl images ili njegove aplikacije za prevođenje. Iz Kine je nemoguće pristupiti i verzijama Gugla prilagođenim stranim zemljama. Kineske vlasti su zabranile i Tviter, Jutjub i Fejsbuk. Na kineskom blogu Vejbo juče je cenzurisana i sama reč Tjenanmen, pored tradicionalnih izraza koji su blokirani poput „4. jun“ ili „35. maj“, fiktivan datum koji se ponekad koristi za opisivanje intervencije vojske nad demonstrantima. Vojna akcija je počela u noći između 3. i 4. juna 1989. godine, a desetine hiljada vojnika uz podršku tenkova i drugih oklopnih vozila, otvorilo je vatru na demonstrante. Uoči godišnjice, policija je brojnija i vidljivija na ulicama Pekinga kao i svake godine. Nastavljena je i kampanja uznemiravanja stranih novinara kao i hapšenje disidenata.

Prema organizaciji za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI), najmanje 66 osoba je uhapšeno, neki od njih se drže na tajnim lokacijama, a drugima je rečeno da ostanu kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari