Policija Federacije Bosne i Hercegovine uhapsila je danas, na osnovu Naredbe Kantonalnog suda Sarajevo, četiri člana organizacije koja se dovodi u vezu sa izvršenjem većeg broja krivičnih dela na području Federacije BIH, saopštio je MUP Kantona Sarajevo.
U saopštenju se navodi da ova organizacija broji 13 lica, a to su: Naser Keljmendi, Muhamed Ali Gaši, Elvis Keljmendi, Liridon Keljmendi, Naser Krueziu, Džeko Rugovci, Fuad Nikći, Faruk Nikći, Fatmir Mujaj, Almir Kukan, Amir Kusumić i Ljirim Bitići.

Policija Federacije Bosne i Hercegovine uhapsila je danas, na osnovu Naredbe Kantonalnog suda Sarajevo, četiri člana organizacije koja se dovodi u vezu sa izvršenjem većeg broja krivičnih dela na području Federacije BIH, saopštio je MUP Kantona Sarajevo.
U saopštenju se navodi da ova organizacija broji 13 lica, a to su: Naser Keljmendi, Muhamed Ali Gaši, Elvis Keljmendi, Liridon Keljmendi, Naser Krueziu, Džeko Rugovci, Fuad Nikći, Faruk Nikći, Fatmir Mujaj, Almir Kukan, Amir Kusumić i Ljirim Bitići. MUP Kantona Sarajevo nije naveo koja su četiri lica uhapšena, a ko je u bekstvu.

Pola miliona evra u stanu

Policija je u stanu koji je koristio ubijeni Ramiz Delalić Ćelo pronašla oko pola miliona evra, između 10 i 15 kilograma zlatnog i nakita od platine, kao i desetak pištolja i dve automatske puške, piše jučerašnji Dnevni avaz, pozivajući se na izvore bliske policiji. Reč je o stanu u zgradi u Odobašinoj ulici na broju jedan, u čijem se dvorištu desilo ubistvo.

Policija je pretresla 19 stambenih i poslovnih objekata za koje se smatra da ih koriste navedena lica na području Sarajeva, Goražda i Zenice. Policija je pozvala građane da se ukoliko imaju informacije o navedenoj grupi odmah jave najbližoj policijskoj stanici ili na telefon Federalne uprave policije.
Ramiz Delalić Ćelo ubijen je pre šest dana u centru Sarajeva, a za ubistvo se sumnjiče Lirim Bitići sa Kosova i još jedna osoba čiji je identitet, kako je saopšteno, policiji delimično poznat. Za njima su raspisane poternice.
Specijalci u Sarajevu pretresaju kuću Muhameda Ali Gašija i stan i hotel Nasera Keljmendija, pripadnika tzv. kriminalnog albanskog klana u Sarajevu. Muhamed Ali Gaši, Naser Keljmendi i ubijeni Delalić već godinama su najljući neprijatelji u sarajevskom podzemlju. Gaši i Keljmendi predvode kriminalni albanski, dok je Delalić bio na čelu „sarajevsko sandžačkog kriminalnog klana“.
Nekoliko dana pre ubistva Delalića u Sarajevu je ranjen njegov prijatelj Amir Pašić Faćo. Pašić je godinama optuživao Gašija i Keljmendija za najteže oblike kriminala: šverc droge i zelenašenje. Nekoliko puta tokom proteklih godina dolazilo je do sukoba, pucnjava i ubistava na ulicama Sarajeva između ljudi koji su povezivani sa Keljmendijima i Gašijem, i Delalićem i Pašićem. Nijedno ovo delo nikada nije dobilo sudski epilog.
Specijalci su juče u centru Zenice blokirali i ugostiteljske objekte čiji je vlasnik Nasir Krujezil iz Zenice. Naoružani specijalci od ranih jutarnjih sati u blokadi drže ugostiteljske objekte „Atlantis“ i „Monako“ i stambeni objekt vlasništvo Krujezila u zeničkom naselju Bilmišće.
Delalić je izrešetan u klasičnoj sačekuši u dvorištu zgrade, pola sata pre ponoći. Ubice su mu, najverovatnije iz „heklera“, nanele više povreda po celom telu usled kojih je podlegao na licu mesta.
Delalić je javnosti poznat po sudskom procesu koji je protiv njega vodilo tužilaštvo Kantona Sarajevo zbog sumnje da je pucao na srpskog svata Nikolu Gardovića 1992. u Sarajevu. Mnogo puta je bio u sukobu sa zakonom zbog napada na policajca, pokušaja ubistva, pretnji ubistvom, nedozvoljenog držanja oružja, nasilničkog ponašanja i drugih krivičnih dela. Tokom rata u BIH bio je na dužnosti komandanta 9. motorizovane brigade sarajevskog korpusa Armije BIH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari