Hapšenje ekološkog aktiviste u Užicu: Da li se porukom "oštrite kolje za paradajz" ugrožava nečija bezbednost? 1Foto FoNet Ana Paunković

Hapšenje ekološkog aktiviste Milovana Petrovića, koji je u svom govoru na protestu u Užicu rekao: „Hajde, Srbi, secite i oštrite glogovo kolje, trebaće nam za paradajz“  je krajnje problematično, i sa krivičnopravnog i sa ustavnopravnog aspekta, ocenjuje za Danas advokat Rodoljub Šabić.

On dodaje da taj govor ne predstavlja opravdan osnov za hapšenje, još manje za kvalifikovanje kao krivičnog dela — pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja ili ugrožavanje bezbednosti“, objašnjava Šabić.

Navodi i da nedostaju apsolutno bitni elementi da bi se Petrovićev govor kvalifikovao kao pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja ili ugrožavanje bezbednosti.

„U govoru se nijednom rečju ne poziva na rušenje ustavnog uređenja ili ugrožavanje bezbednosti nekog konkretnog lica. Govor je bio metaforičan, oštar i za vlast izvesno neprijatan, ali sloboda izražavanja zajamčena Ustavom podrazumeva i to“, ističe Šabić.

Podseća da je Evropski sud za ljudska prava izrazio stav da se sloboda izražavanja ne odnosi samo na ideje i informacije koje se smatraju dobrim i bezopasnim, nego i na one koje za vlast mogu biti “uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće”.

„A naš Ustav izričito predviđa da se odredbe o ljudskim pravima moraju tumačiti saglasno međunarodnim standardima i praksi međunarodnih institucija koje prate sprovođenje tih standarda. Mislim da je ovo hapšenje u očitom neskladu sa tom ustavnom odredbom“, zaključuje Šabić.

Ekološki aktivista Milovan Petrović uhapšen je nakon što je održao govor na protestu protiv iskopavanja litijuma u Užicu.

Viši sud u tom gradu odredio mu je pritvor do 30 dana.

Njemu se na teret stavlja krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i ugrožavanje sigurnosti“.

Petrović je u svom govoru na protestu u Užicu, između ostalog, rekao:

„Ako banda uspe da otvori rudnik u ovoj zemlji, mi smo svi gotovi, ja ne znam šta tu nije jasno? Narko-kartel je preuzeo Srbiju, s ovom ćipuljićkom bitangom na čelu, i ubija nam decu, kako ovaj narod ne razume to? Da li mislite, ako se otvori rudnik litijuma, da će u Beogradu biti bezbedni? Pa neće, zagadiće sve i napraviti deponiju za Evropu. Godinama ovaj narod šeta i šta je dobio šetnjama? Hajde, Srbi, secite i oštrite glogovo kolje, trebaće nam za paradajz. Gde je radio Rio Tinto, tamo više ništa ne raste.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari