Hapšenje falsifikatora i 251 kiseli krastavac 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

O tome kako je jedna grupa falsifikatora raskrinkana i uhapšena, ali i o berberinu koji je pojeo 251 kiseli krastavac, pisali su predratni jugoslovenski listovi „Pravda” i „Vreme”.

List „Vreme” na unutrašnjim stranama donosi zanimljivu priču o hapšenju organizovanog tima falsifikatora, koji su za velike svote novca obezbeđivali strancima lažne putne isprave. Družinu koja je falsifikovala finske, holandske i pasoše države Honduras, činili su Paul Rajs, lažni inženjer iz Beča, Franc Rudolf, trgovački poslovođa, Manfred Vajsman, koji je od ranije bio poznat inostranim vlastima, Maks Jevinger, Jevrej iz Poljske, ali i student iz Beča, Gustav Felner.

Ceo posao započeo je Paul Rajs, tada poznat kao uticajni gospodin, po zanimanju inženjer, koji je, navodno, imao dobre veze sa svim poslanstvima. Nije mnogo vremena bilo potrebno da postane simbol spasenja brojnim nesrećnim ljudima, bez regularnih pasoša i dozvola za stalni boravak, koji su bili spremni da daju velike količine novca kako bi taj problem rešili.

Hapšenje falsifikatora i 251 kiseli krastavac 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

„Za njega se pričalo da zarađuje 20.000 dnevno ovde i u inostranstvu, i da je ličnost od najvećeg upliva.”

Da pravda i poštenje uvek nađu svoj put, dokazuje i način na koji je Odeljenje opšte policije došlo do prvih tragova. Naime, strani državljanin Erno Levinger, u želji da bude siguran kako je ono za šta daje novac legalno i pošteno, mišljenje o gospodinu Paulu Rajsu potražio je upravo od organa vlasti.

„To je bila sjajna zamka. Kod Levingera nije pobuđena nikakva sumnja, i on je sad već služio kao putokaz za hvatanje falsifikatorske družine. Policija je u stopu pratila njegovo kretanje i uspela da razotkrije tajnu. ”

Policija je mudro znala da iskoristi novostečenu prednost i da po falsifikovani dokument pošalje čoveka iz svojih redova. Predstavivši se kao propali generalni direktor jedne jevrejske firme u inostranstvu, agent na tajnom zadatku bio je dobar klijent za gospodina Rajsa, pre svega jer je bio spreman da za pasoš koji je tražio plati 50.000 dinara.

U Rajsove poslove bila je upućena i njegova nevenčana žena, Roži Hornjaček Laslone.

„U jednom trenutku falsifikatorski par je posumnjao da se policija nalazi na tragu, pa je svoj kompromitujući materijal poslao Nisimu Mandilu, bivšem trgovcu iz Niša.”

Nakon pretresa Nisima Mandila, pronađena je oprema neophodna za izradu pasoša. Petorica muškaraca su uhapšena i predata sudu, a njihove žene su proterane u inostrastvo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Hapšenje falsifikatora i 251 kiseli krastavac 3
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Pomoćnik jednog berberina, dvadesetogodišnji Franja Brikner, za opkladu od dvadeset dinara pojeo je 251 kiseli krastavac, prenosi list „Pravda”

„Upitan šta bi radio kada bi njegov rekord bio tučen, on je izjavio da to ne može niko, ali u slučaju da se nađe neko ko bi tukao njegov rekord, on bi pojeo deset više.”

Nakon ovog neobičnog obroka, nije osećao tegobe i bolove, već je regularno nastavio svoj radni dan, samo malo gladan.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari